Kultúra

Reklámokat rejtett el a Duna Televízió

A Duna Televízió Diplomatavadász című, állami többlettámogatásból forgatott sorozatában mindig a Symbol étteremben ebédelnek és vacsoráznak, és mindenki Audi márkájú autóval jár.

A termékelhelyezések, bújtatott reklámok szerepeltetése az érvényes médiatörvény értelmében tilos.

„Szakembereink véleménye szerint a sorozat készítői a jelenlegi hazai filmgyártásban szokásos gyakorlat szerint jártak el, az epizódokban a dramaturgiai szerepet túllépő termékelhelyezés nem történt. Természetesen a Duna Televíziónak bevétele ebből nem származott” – küldte el hivatalos válaszát az Index.hu-nak a közszolgálati televízió.

Az Index.hu összeállítása szerint a Duna Televízió érvelését nagyban rontja, hogy Magyarországon az autók jóval kevesebb mint öt százaléka Audi. Az is elég életszerűtlen, hogy a sorozat szereplői a Symbol előtt beszélik meg, hogy másnap a Symbolba mennek. A dramaturgia nehezen indokolja, hogy egy epizód alatt háromszor is kimondják a Symbol nevét, és többször megjegyzik, hogy itt aztán hű, de jó a konyha. Az is elég fura, hogy minden szereplő Audival jár, mégis elhangzik, hogy az igazi hercegek már nem fehér lovon, hanem sötét Audin érkeznek.

Az együttműködést a Symbol és a Porsche Hungária is elismerte, utóbbi annyit jegyzett meg, hogy a produkció nem velük, hanem a Welt Autó nevű céggel egyezett meg. Sem a Symbol munkatársa, sem a Porsche Hungária szóvivője nem akarta elmondani, hogy a termékek megjelenéséért fizettek-e a produkciónak, mindketten arra hivatkoztak, hogy a szerződés minden részlete üzleti titoknak számít.

A termékelhelyezés Európa legtöbb országában engedélyezve van, de nincs egységes álláspont a kérdésben. A készülő magyar szabályozás szerint a közszolgálati médiák által készített, illetve kifejezetten az ő megrendelésükre forgatott műsorokban ezután is tilos lenne ilyen reklámot elhelyezni.

Audi Audi hátán a Diplomatavadászban:

Valamint az is kiderül, jó-e a konyha a Symbolban:

Ajánlott cikk:
Reklámokat rejtett el a Duna Televízió (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik