Belföld

Fidesz-dézsma Szombathelyen

Egy hangfelvétel szerint 10 százalékot kell leadni az elnyert munkák után.

Egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell „visszaadnia” a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsolt és Szakály Gábor önkormányzati képviselőknek – állítja a Népszava egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva.

A lap szerint a hanganyagból kiderül, az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat egyik cégénél világosították fel arról, miként tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, és hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek.

Az önkormányzat a munka megkezdésekor harminc százalékot fizet, amiből tíz százalékot azonnal vissza kell utalni. A Népszava érdekességnek nevezi, hogy az önkormányzati cég ügyintézője a beszélgetés elején azt kéri, a vállalkozó adja le mobilját és „ne nevezze meg az urakat”.

Marton Zsolt és Szakály Gábor az október 3-i önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP jelöltjeiként indulnak a városban. Mindketten egyéni képviselőjelöltek is, előbbi második a párt városi listáján, utóbbi negyedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik