Belföld

Cozma-per: bemutatták a belső kamerás felvételeket

A bíróság bemutatott egy számítógépes animációt is, amelyen az emberölés egyik lehetséges verziója látszik.

A Veszprém Megyei Bíróság 10 lemeznyi felvételt mutatott be csütörtökön. A Patrióta Lokál belső kameráinak képein a vádlottak, valamint Marian Cozma és társai mozgása látszik a szórakozóhelyen: többek között az, hogy Marian Cozma többször hátrafordul tánc közben, mert valami megzavarja.

A felvételeken – a vádirattal egyezően – jól látható, hogy Marian Cozma táncolt, miközben egy fekete pólós kopasz férfi legalább egy-másfél méternyi távolságból indult el a neki háttal álló sportoló felé, és rátámadt. A meglepett Cozma megfordult, erre ütött ő is, de közben rátámadt egy másik kopasz (fehér pólós) férfi is, majd mások is bekapcsolódtak a verekedésbe.

A földön fekvő Cozma nem látható a kamera felvételén, azonban az igen, hogy többen is rugdalnak valakit. Látható a diszkóbeli felvételeken a negyedrendű vádlott, Pál Gábor és az ötödrendű Bihari Csaba is.

Az egyik filmen látható az alagsori diszkóból a lépcsőn fölfelé futó Marian Cozma, Zarko Sesum kézilabdás és Raffael Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja is, akinek a pólója hátul feltehetően véres és tapogatja a feje tetejét. Vallomása szerint őt egy üveggel a diszkóban fejbe vágták.

A nyomozás adatai szerint a másodrendű vádlott, Németh Győző volt “fekete pólóban”, aki viszont a rendőrségi vallomásában azt állította, hogy Marian Cozma rá “kihívóan nézett” és többször is meglökte, sőt a sportoló támadt rá. A diszkóbeli felvételek nem az ő vallomását, hanem egyértelműen a vád, az ügyészség álláspontját támasztják alá.

Levetítették a bűnesetről készített animációs filmet is, amely szerint Cozmára hárman támadtak rá a Patrióta lokál előtt – Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván -, s a nyomozati adatok alapján készített film szerint miközben Cozmát Németh és Sztojka szemből támadta, Raffael a hátához került, s balkézzel, nagy erővel a bal hónalja alatt megszúrta Marian Cozmát, aki azonnal hanyatt zuhant. A film szerint a támadók többször belerúgnak a mozdulatlan testbe.
Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor védője “színtiszta fikciónak” minősítette az animációs filmet, s vitatta annak valóságtartalmát a másod- és harmadrendű vádlott védője is.

Raffael ügyvédje szerint a felvételeken az látszik, hogy a belső térben kialakuló verekedés kölcsönös volt, melyet 15-20-an közvetlen közelről figyeltek, az még mindig nem látszik, hogy ki és mikor szúrt. Kamarás Gábor úgy véli, egy embernek lennie kell, aki pontosan látta, mi történt. Az ügyvéd szerint a tanúvallomások és a sportoló társainak vallomása lehet döntő fontosságú az ügyben.

A csütörtöki tárgyalási napon a negyed-, ötöd- és hetedrendű vádlottak ügyvédjei is kérték védenceik előzetes letartóztatásának megszüntetését, a bíróság azonban ezeket a kérelmeket elutasította. Az ügyvédek kérték a bemutatott felvételek kiadását is a részükre, erről a bíróság a jövő héten dönt majd.

A Veszprém Megyei Bíróság 29 tárgyalási napot tűzött ki a gyilkosság tisztázására. Heten állnak bíróság elé, akik ellen emberölés, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és bűnpártolás a vád. A tárgyalás hétfőn kezdődött és október 4-én folytatódik.

A vád szerint 2009. február 8-án a halálos szívszúrást Marian Cozma Raffael Sándortól kapta, a Cozma segítségére siető Ivan Pesicet Németh Győző vesén szúrta, Zarko Sesumot pedig arcon rúgta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik