IMF
Belföld

Kósa “kibicelése” a világsajtóban

Most a hitelminősítők minősítésével foglalkozott a WSJE.

Miután a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője, a Standard & Poor’s megpendítette Magyarország leminősítését, Kósa Lajos „kibiceknek” nevezte a hitelminősítőket, akiknek a kéretlen tanácsára nincs szüksége az országnak – írta a Wall Street Journal európai kiadása.

A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy a “hitelminősítők gerjesztik a hangulatot. A hitelminősítő az a szimpatikus ember, a klasszikus kibic, akit jobb helyen, ha tartósan ott van, egy idő után kiküldenek a teremből, s még jó, ha nem szólnak utána” – idézte az amerikai gazdasági lap európai kiadása az MTV hétfői reggeli műsorában elhangzott szavakat.

A WSJE szerint a hitelminősítők nem túl népszerűek Magyarországon, amióta júliusban a Moody’s kilátásba helyezte a magyar államadósság-osztályzat lerontását. „A piac már beárazta a Moody’s leminősítését, de a bóvli kategória még elkerülhető” – mondta a lapnak Szántó András, az Equilor devizaüzletág-igazgatója – írja a hvg.hu.

Mint megírtuk, júniusban a CNN amerikai hírtelevízió is beszámolt a forint zuhanásáról és a magyar gazdaság gyenge állapotáról szóló kormányzati nyilatkozatokról. A USA Today napilap akkor arról tudósított, hogy részben a „magyar válság” miatt esett a Dow Jones tőzsdemutató.

A Financial Times azt írta, a befektetők valósággal megzavarodtak a Fidesz közléseitől. „Az új magyar kormánynak egy kicsit jobban át kellene gondolnia a piaccal való kommunikációt” – tanácsolta júniusban a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci vezető kutatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik