Belföld

Kitiltanák a hajléktalanokat az aluljárókból

Megadná a lehetőséget az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium, hogy kitiltsák közterületeikről a hajléktalanokat. A fedél nélküliek lakható szociális bérlakásokat szeretnének, amelyeket képesek lennének fizetni, hiszen több mint felük rendelkezik valamilyen jövedelemmel.

Aki sétált már végig budapesti aluljáróban, az tudja, hogy ami egyeseknek csupán 3 perc kellemetlen élmény, másoknak egy egész élet. Az utcaszint alatti köztereken általában a kosz, a bűz és a szemét fogadja azokat, akik sietve, muszájból nyargalnak a metró lejáróhoz. Az aluljárókban élő hajléktalanok ugyanolyan színes társaság, mint minden más szubkultúra. Köztük is található olyan, aki tökéletes rendet tart a maga 3 négyzetméterén és még a kutyáját is kiviszi az utcára, ha rájön a szükség. Ennek az ellenkezőjét is tapasztalni, amikor a feljárók lépcsőin fekvő fedél nélküliek között kell szlalomoznia annak, aki újra napfényt akar látni.

Kié itt a tér?

A Belügyminisztérium azonban határozott elképzelésekkel rendelkezik az aluljárók hajléktalan problémáinak megoldásáról. A minisztérium az építési törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatában a közterek megtisztítását tűzte ki célként. A javaslat a közterületek rendeltetésével, használatával
kapcsolatban részletesebb szabályok megalkotását irányozza elő.

A közterületek nem rendeltetésszerű használatának esetkörében kiemeli a hajléktalanok életvitelszerű ottlakását. Megoldásként azt ajánlja, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására, sőt helyi rendeletükben akár a hajléktalanok kitiltására a közterületekről.

A probléma csupán az, hogy a hajléktalan azért hajléktalan, mert nincsen hajléka, tehát közterületen kívül sok alternatíva nem kínálkozik számára se „ottlakásra”, se bármilyen nemű tartózkodásra. A közterületek nem rendeltetésszerű használatának (piszkítás, közszeméremsértés, szemetelés, dohányzás) szankcionálására pedig már az eddigi jogszabályok is lehetőséget adtak.

A Város Mindenkié Mozgalom, Menhely Alapítvány, valamint a Társaság a Szabadságjogokért a törvénymódosítás érintett paragrafusának visszavonását sürgeti közleményben. A három szervezet aggályosnak tartják a minisztérium rendészeti válaszait egy szociális problémára. A jogvédők a szociális szolgáltatások minőségének és elérhetőségének fejlesztésére és az alacsony jövedelműek számára elérhető lakhatási megoldások biztosítását javasolják a bírságolás helyett. Alkotmányossági aggályokat is támasztanak továbbá a módosító javaslattal szemben.

“A tervezett jogszabály-módosítás illeszkedik a korábban meghozott kormányzati intézkedések sorába, amely társadalmi problémákra keres az alkotmányos elveket figyelmen kívül hagyó, tudományosan alá nem támasztott látszatmegoldásokat” – mondta Kapronczay Stefánia a TASZ Betegjogi Programvezetője.

Nincs hová

A Város mindenkié blog egyik szerzője, Erdősné „Csurika”, aki maga is hajléktalan több mint 11 éve, az fn.hu-nak elmondta, már jelenleg is igen szűkre szabottak a közterületekkel kapcsolatos szabályok. Említette, hogy legutóbb közterület fenntartók figyelmeztették, amikor a XI. kerületi Kosztolányi téren elfogyasztotta uzsonnáját, hogy tevékenységét végezze máshol, mert az közterületen tilos. A hajléktalanok aluljáróbeli életvitelét azzal indokolta, hogy az elvi alternatívaként felmerülő szociális bérlakások nagyon rossz állapotban vannak.

A megoldás szerinte nem a fedélnélküli emberek kitiltása lenne a közterületekről, hanem ezeknek a szociális lakhelyeknek a fejlesztése, lakható állapotba állítása. Hozzátette, hogy erre azért is lesz egyre nagyobb szükség, mert a devizahitel bedőlések hatására a közeljövőben jelentősen növekedni fog az utcára kerülők száma.

Hol nagy a szükség…

Csurika szerint az aluljárók alternatívái még a külterületeken épített faviskók és sátrak, de ha ezeket nem építik kellő távolságba lakott területektől, akkor garázda fiatalok pillanatok alatt rájuk gyújtják őket, mint az történt pár éve a Margitszigeten. Arra a felvetésre, hogy az aluljárókat néhány hajléktalan valóban otthonaként kezeli és ennek megfelelően használja WC-nek és kocsmának őket Csurika úgy reagált, a fővárosban szinte teljesen eltűntek a nyilvános WC-k. Úgy véli, ez nem csak a hajléktalanokat érinti, hanem azokat a lakással rendelkező járókellőket is, akiknél épp nincsen annyi apró, hogy egy gyorsbüfében végezzék el dolgukat. A nyilvános WC-k infrastruktúrájának helyreállítása a köztisztaság egyik legfontosabb eleme lehetne.

A több mint egy évtizede hajlék nélkül élő Csurika szerint a hajléktalanok szeretnék, ha a lakhatáshoz való jog végre bekerülne az alkotmányba is. Ettől a lakhatás olcsóbbá válását várják, valamint azt, hogy a lakások bérbe adásánál esedékes adókat és illetményeket vállalja át az állam. Hozzátette, szeretné eloszlatni azt a tévhitet, hogy a hajléktalanok nem dolgoznak. Sok hajléktalan rendelkezik állandó, vagy alkalmi munkával és jövedelemmel. Mivel Budapesten Erdősné Csurika szerint sokkal több üres ingatlan van, mint hajléktalan, lehetőség lenne ezeknek a bérbe adására is, amit akár a hajléktalanok is képesek lennének kifizetni.

A Közterület Felügyelet kommunikációs osztálya kérdéseinkre levélben úgy reagált, a hajléktalan a jelenlegi jogszabályok szerint tartózkodhat az aluljáróban, ezzel szabálysértést nem követ el. Viszont amennyiben ott életvitelszerűen berendezkedik, vagy lakhelyet létesít (bútorok, egyéb személyes tárgyak, stb.), vagy szemetet tart, tevékenysége fővárosi rendeletbe ütközik. Ebben az esetben, ha az érintett személy a helyszínen tartózkodik, úgy felszólítják, hogy szüntesse meg a szabálysértést az 59/1995. (X. 20.) Fővárosi Közgyűlés rendelete alapján, ha a hajléktalan nincs jelen, úgy a Fővárosi Közterület-felügyelet az FKF Zrt-től takarítást kér a helyszínre és az összes hátra hagyott tárgy eltávolításra kerül az aluljáróból.

A Fővárosi Közterület Felügyelet illetékesei hozzátették, az adott jogszabályoknak és pénzbírságoknak nincs visszatartó ereje a hajléktalanokkal szemben, hiszen legtöbbjüknél még személyigazolvány vagy lakcím kártya sincs.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.