Belföld

Időről időre felbukkan Gyurcsány

Az elemző szerint még nem célozta meg Mesterházy helyét, de fontos pozícióban tervezi a visszatérést.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Mesterházy Attila gyenge teljesítménye értékeli fel Gyurcsány Ferenc szerepét – írja a Magyar Nemzet Online. A volt kormányfő múlt hétvégén beszélt az Orbán-kormány eddigi tevékenységéről, de az elemző szerint semmi különlegeset nem láthattunk, Gyurcsány minden ősszel értékel.

A többi szocialista politikus nem képes bejátszani a Gyurcsány által üresen hagyott deszkákat, de a volt miniszterelnök is “üzemszerűen” működik, időről időre előbújik. Kiszelly szerint így akar közösségi élményt teremteni és összefogni a holdudvart. A volt miniszterelnök az MSZP-n belül is rendszerváltást szorgalmazott. Az elemző szerint biztosra vehető, hogy „fontos pozícióban tervezi a visszatérést”.

A politológus szerint a „89-es demokratázás” az eliteknek szóló ideológiai keret, az emberek nagy része nem érti meg.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője is úgy véli, Gyurcsány benne akar maradni a köztudatban, igaz, jelenlegi negatív megítélése miatt csak “takaréklángon” ég. Az elemző szerint szombaton elmondott beszéde alapvetően párton belüli ambícióit szolgálta. A ’89-esek és a ’11-esek szembeállítása a közösségépítésre lehetett jó, a Fidesszel szemben így egységes ideológiát tud felkínálni.

Gyömöre nem tulajdonít nagy jelentőséget a Gyurcsány-Mesterházy csörtének, és nem lát olyan jeleket, hogy a jelenlegi pártelnök pozíciói jelentősen meggyengültek volna.

Az elemző szerint még nem telt el annyi idő, ami „megszépíti a múltat”, így Gyurcsánynak nem érdeke visszatérni, inkább egy későbbi ellenzéki-baloldali összefogás élére állhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik