Belföld

Lárifári! Gyurcsány az alkotmányosságról

A volt kormányfő szerint az alkotmánybírósági döntések átírásával – egyelőre – nehéz dolga lesz a Fidesznek.

A volt kormányfő szerint a miniszterelnök szóvivője összevissza beszél, amikor azt állítja, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján az alkotmányról nem lehet népszavazást tartani. Gyurcsány Ferenc elismeri: a választók valóban nem kezdeményezhetnek ügydöntő, véleménynyilvánító népszavazást az Alkotmány módosításáról, ami látszólag a szóvivő véleményét támasztja alá.

Igen ám, de a köztársasági elnök, a Kormány vagy az országgyűlési képviselők egyharmada megteheti ezt. Ilyenkor az Országgyűlés csak véleménynyilvánító népszavazást rendelhet el. Az, hogy az Országgyűlés elrendeli-e a népszavazást, szabad mérlegelésétől függ.

Ilyenkor nem magáról az új alkotmány normaszövegéről szól a népszavazás, hanem egy, az új alkotmány megalkotásával összefüggő konkrét kérdésről. “Például ilyen kérdés bocsátható így népszavazásra: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új alkotmány preambuluma hivatkozzon Istenre?” Ez már cáfolja a szóvivő állítását – írja Gyurcsány Ferenc, emlékeztetve rá, hogy van egy ennél is erősebb jogintézményünk, a megerősítő népszavazás.

“Ez azt jelenti, hogy egy elfogadott törvényről annak kihirdetése előtt tartanak népszavazást. Ez a népszavazás mindig ügydöntő. A 25/1999. (VII. 7.) AB határozat szerint a megerősítő népszavazás alkotmánymódosításra is alkalmazható, ebből következően arra az új alkotmány esetében is van lehetőség” – teszi hozzá a volt kormányfő.

Az Alkotmány 26. § (6) bekezdése szerint a megerősítő népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor hirdetheti ki, ha azt a választópolgárok eredményes népszavazáson megerősítették, vagyis a népszavazáson részt vevők többsége támogatta, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede.

Gyurcsány Ferenc szerint ez azt jelenti, hogy bizony a Fideszen és a hozzá közel álló elnökön múlik, lesz-e népszavazás az új alkotmányról. Ezen a ponton eldönthető, “hogy a kormányfő személyes szóvivője hazudott, megtévesztette a választókat, bujtatni próbálja a szavazástól gyáván félő kormányt és a kormányfőt, vagy egyszerűen tudatlanok és felkészületlenek, csak azokat a paragrafusokat ismerik, amelyeket éppen meg akarnak változtatni”.

Ajánlott link:

A szóvivő és az alkotmányosság (galamus.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik