Belföld

Gázelzárás csak jogerős ítélettel – Íme a lex Alföldi

A KDNP javaslata szerint a tartozást jelzálogként a lakásra terhelnék.

A közüzemi szolgáltató nem kapcsolhatná ki a szolgáltatást, míg a bírósági végrehajtási eljárás jogerőssé nem válik – ezt szeretné a KDNP. A társasházi törvényt módosítása azt is tartalmazza, hogy ahol a szolgáltató már elzárta a gázt, a szolgáltatást azonnal vissza kellene állítani.

Előfordul, hogy a rendesen fizetők is pórul járnak, ha egy társasházban egyes lakók tartozást halmoznak fel. Így járt korábban az a férfi is, akinél két hétig szünetelt a szolgáltatás, mert a társasház egyes lakói tartozást halmoztak fel. Csak úgy tudták rendezni a helyzetet, hogy azok a lakók, akik egyébként is fizettek, még egyszer belenyúltak a zsebükbe.

Ezt a helyzetet orvosolná egy kereszténydemokrata indítvány. Nagy Kálmán előterjesztő közölte: ezzel nem támogatják a nem fizetőket, nem lehetne ugyan olyan gyorsan kikapcsolni a gázt vagy az áramot, de a tartozást jelzálogként a lakásra terhelnék.

Szerinte figyelembe kell venni azt is, ha valaki nehéz helyzetbe kerül, és ezért késlekedik a számlák kifizetésével. Hangsúlyozta: ez egy átmeneti intézkedés lenne addig, amíg nincs végleges megoldás. Hogy mi lenne a végleges, azt nem árulta el. Mint mondta: még dolgoznak rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik