Belföld

Milliárdokat fizetnek feleslegesen a lakástulajok?

A társasházak közös költségeivel való visszaélésekkel éves szinten akár 50 milliárd forinttal is megkárosíthatják a lakókat.

Sok esetben ugyanis a közös képviselők irreális árakat fizettetnek a tulajdonosokkal jelentéktelen vagy fiktív felújításokért.

Ugyanakkor az elöregedett épületek életveszélyes lépcsőházainak és udvarainak valóban szükséges felújításai elmaradnak – állítja Pamper Péter lakástulajdonos, aki a Zuglói Vagyonkezelő házkezelői tevékenységéről készített tanulmányt, melyet a Magyar Hírlap idéz.

Ebben többi közt az áll, hogy sok család észre sem vesz évi 20-30 ezer forint pluszkiadást, de a Magyarországon társasházban élő minimum 1,7 millió ember már milliárdokat fizet feleslegesen.

Bokor István, a vagyonkezelő vezérigazgatója szerint a társasházak minden kiadása a lakókkal való egyeztetés után történik, az előforduló problémák pedig többnyire annak tudhatók be, hogy a zrt.hez mintegy 300 ház tartozik, és nehéz számon tartani az apróbb problémákat.

Az [origo] egy korábbi cikkében arról ír, hogy egyre többen próbálnak kibújni a közös költség megfizetése alól. A nemfizető lakó ellen a társasházak több módon is felléphetnek, végső esetben jelzálogot jegyeztethetnek be a lakására. Árverést azonban ritkán tartanak, mert a közösség egyfajta jövőbeni biztosítékként tekint az akár több százezres tartozást felhalmozó – esetleg idős, kiskeresetű – szomszédaik ingatlanjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik