Belföld

Szőcs Géza: az önkormányzatoknak több pénz kell a kultúrára

Az államtitkár szerint a jövő évi költségvetéstől függ, amelyen már dolgoznak.

Több pénzt kell biztosítani az önkormányzatoknak, hogy fenntarthassák kulturális intézményeiket, megőrizhessék kulturális értékeket – mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára a sárvári Nádasdy-vár dísztermében. Az államtitkár nem mondott részleteket arról, mennyivel növelhetők az önkormányzatoknak szánt források és ezekből mennyivel több juthat a konkrét feladatok finanszírozására. Szavai szerint ez a jövő évi költségvetéstől függ, amelyen már dolgoznak.

Szőcs Géza keddi Vas megyei látogatása alkalmával Szombathelyen a Vas Megyei Közgyűlés elnökével, a megyei múzeumi hálózat vezetőivel, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójával és a Pannon Cigányzenekar vezetőjével találkozott. Az államtitkár elismerően szólt arról az értékfelhalmozásról és értékmentő munkáról, amelyet a Vas megyei kulturális intézményekben tapasztalt. Hozzátette: ezek példamutatóan rendben és jól működnek.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a korábbi kormányzatok rossz gazdálkodása miatt mindenütt vannak gondok, fenntartási problémák. Ezeknek megoldásához, enyhítéséhez segítséget ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik