Belföld

Köztisztviselői sztrájk lesz Romániában

Meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek szeptember 27-én a romániai köztisztviselők.

Várhatóan 34 ezer közalkalmazott készül beszüntetni a munkát aznap, így adva nyomatékot követelésének, hogy bérüket állítsák vissza a 25 százalékos csökkentést elrendelő törvény előtti időszak szintjére. Ugyancsak követelik, hogy az e szférában dolgozók megfelelő jogi védelemben részesüljenek, és állítsák le az elbocsátásokat – jelentette be Sebastian Oprescu, a közalkalmazottakat tömörítő országos szakszervezeti szövetség (SNFP) vezetője kedden Bukarestben.

Oprescu arra számít, hogy a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége is szolidáris lesz az SNFP által meghirdetett sztrájk résztvevőivel. Úgy vélekedett, hogy ha sikerül más szakmai érdekvédelmi szervezeteket is megnyerni az ügynek, akkor az általános sztrájk időpontját előrehozhatják szeptember 22-re.

Sebastian Oprescu keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az általános sztrájk eredményeként 350 országos és helyi állami intézmény tevékenységét bénítják majd meg, köztük a pénzügyőrségét, a munkafelügyelőségét, a fogyasztóvédelmi hivatalét, a Securitate irattárát vizsgáló állami bizottságét, a külügy-, a gazdasági és a szállítási minisztériumét.

A szakszervezeti vezető vázolta a köztisztviselők nehéz körülményeit. Megfogalmazása szerint a területen dolgozók kiéhezettek, eladósodottak, bizonytalan a munkahelyük és a bérük. A romániai köztisztviselők fele havonta 600-700 lejt (140-160 eurót) keres. Ilyen köztisztviselőkkel aligha lehet felvenni a harcot az állami költségvetést érintő bajokkal, mint amilyen az adócsalás vagy a feketemunka – mondta Oprescu.

A CNSLR-Fratia szakszervezeti szövetség eközben bejelentette: több mint 20 ezer tagja vesz részt egy nagygyűlésen és felvonuláson szeptember 22-én Bukarestben. Marius Petcu, a szövetség elnöke emlékeztetett: ugyanazon a napon rendez nagygyűlést és tiltakozó felvonulást a Sanitas szakszervezeti szövetség is. Ők is javasolják a többi szakszervezeti szövetségnek, hogy közösen szervezzék a tiltakozást.

Romániában július elsejétől 25 százalékkal csökkent az állami alkalmazottak fizetése. A kormány így kívánja leszorítani a költségvetési kiadásokat, hogy sikerüljön tartani a Nemzetközi Valutaalappal közösen kitűzött 6,8 százalékos költségvetési hiánycélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik