Belföld

Tarlós: Orbán Viktor nem akar rám ülni

Visszahozná a főváros vezetésébe Atkári Jánost és stabilizálná Budapest gazdaságát Tarlós István. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a FigyelőNetnek adott interjújában beszélt Orbán Viktorral való kapcsolatáról, a vidéki bűnözők kitiltásáról, és idézett egy Rolling Stones-számot. De miért tiszteli Demszkyt?

Azt mondta, hogy „Nem engedem, hogy Demszky Gáborral utólag bárki is felmossa a padlót!”. Tartja még ezt az állítását?

Így fogalmaztam volna? Nem emlékszem.

2006-ban nyilatkozta ezt nekem.

Az ön kifejezését nem használnám! Demszky Gábornak, ha a lelkiismeretével van elszámolnivalója, az az ő dolga. Az bizonyos, hogy én egész más politikai filozófiát képviselek, és másképp képzelem a város vezetését, mint ő. Tény, ha idekerülök, nem azon jár majd az eszem, hogy kétségbeesve összegereblyézzek valamit Demszky ellen.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Tisztelem, hogy ötször választották meg főpolgármesternek. Ez a politikai teljesítmény elvitathatatlan tőle, és élesen megkülönbözteti azoktól a budapesti szocialista vezetőktől, akiknek a tekintélyes részét a kutya sem szavazta meg. Demszky ezekkel az emberekkel össze sem hasonlítható.

Demszky Achilles-sarka volt, hogy soha semmiért nem vállalt politikai felelősséget.
Az elmúlt száz napot értékelve Orbán Viktor épp az elszámoltatás szükségességéről beszélt. A Városházán nem lesz ilyen?

Demszky Gábor Achilles-sarka volt, hogy soha semmiért nem vállalt politikai felelősséget. Ez nem túl szimpatikus vonása. Én az elszámoltatást úgy képzelem, hogy mindennek a helyére kell kerülnie. Vannak szervezetek kivizsgálni a gyanús szerződéseket, kifizetéseket. Nem kell mindennap elismételni az elszámoltatást a budapesti kampányban.

Épp az önt jelölő Fidesz emlegeti sűrűn ezt a kifejezést.

Nem kellene fideszezni egy olyan városban, ahol a szocialisták 15 éve felügyelik azokat a közszolgáltató cégeket, amelyek olyan helyzetbe kerültek, amilyenbe.

Ígérem, nem fideszezünk, de azt meg kell kérdeznünk, hogy a jó viszonya Orbán Viktorral több pénzt jelent-e Budapestnek?

Az, hogy Orbán Viktor és köztem van egy politikai szövetség, és sokszor félmondatokból megértjük egymást, nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor ezért akarná a fővárost segíteni. Rég felismerte, hogy Budapest mennyire fontos, négy éve egyebet sem hallok tőle. Orbán Viktor soha nem kötötte meg a kezemet, utasítást nem adott.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Ha nem Magyarország miniszterelnöke lenne, akkor megengedném magamnak azt a luxust, hogy bizonyos értelemben hasonló a gondolkodásunk. Orbán Viktor nem akar rám ülni. Abban egyeztünk meg, hogy pontos leltárt készítünk, aminek nincs politikai szaga. A számok kegyetlen dolgok, és bizonyos szekrényeknek még ki kell nyílniuk a Városházán.

Nézzünk egy olyan céget, amelynek néhány csontváza még lehet a szekrényben. Mi lesz a BKV-val?

Ellenfél
Horváth Csabával készült interjúnkat itt olvashatja!

Bár egy tavalyi bejelentés szerint Horváth Csaba rendbe tette a céget, azért a BKV külső-belső adósságállománya megközelíti a 400 milliárd forintot. Néhány nyitott kérdés van, annak függvényében, mennyi pénz hiányzik a metróépítés első szakaszához. A 4-es metrót ki kell venni a BKV keretei közül. Létrehozunk egy Budapesti Közlekedési Központot, a karcsúsított BKV feladatait pedig átcsoportosítjuk. Szétválasztjuk a megrendelői, végrehajtói és ellenőrző feladatokat – ez utóbbit az ellenzék kapja meg. Csak regionális közlekedésben gondolkozunk, a MÁV-val, Volánnal közösen. A buszközlekedés jelentős részét kiszerveznénk, de senki ne értse ez alatt a BKV privatizálását!

Ha a BKV helyett közlekedési központ alakul, akkor Kocsis Istvánnak is mennie kell?

Fogalmam sincs, mi motiválhatta, hogy ezt a következtetést vonta le a szavaimból.

Érdeklődöm.

A BKV azért megmarad, csak egy szűk létszámú felügyeleti szerv menedzseli majd. Korai még arról beszélni, ki vezeti majd a vállalatot.

A BKV azért megmarad.

A 4-es metró építését végigviszik?

Ha igazat mondtak a szocialisták és Demszky Gábor, nem lehet probléma. Ha nem mondtak igazat, akkor előbb arról kell beszámolniuk, miért nem.

A BKV adóssága 400 milliárd, Budapest adóssága is tetemes. Miből finanszírozható ez?

Miért nem ‘érvelik meg’ a szocialisták, hogy irányításuk alatt miként jutott ilyen pénzügyi helyzetbe a város? Erre még egyszer sem hallottuk a választ, ahogy közel ötezer napja nem tudják azt sem a budapestiek, hogy a metró miért nem épülhetett meg az orosz államadósság terhére. Pedig ez a kérdés is legalább annyi fővárosit érdekel, mint az, hogy ki volt Kaya Ibrahim. Természetesen a kormányzat segít, de ennek is vannak határai.

Honnan lesz pénz?

Majd megkérdezem a főpolgármester urat, mert ő valószínűleg rejteget valahol milliárdokat, ha azt mondja, hogy a város pénzügyi, gazdasági helyzete stabil. Fenntartom, hogy Demszky Gábort szívesen látom tanácsadói szerepben, ha az élet úgy hozza. Elkötelezett ő Budapest iránt annyira, hogy ezekre a csak általa látott forrásokra rávilágít majd. Másrészt hitelátütemezést és teljes pénzügyi struktúraváltást szeretnénk. Új hitelben nem gondolkodom.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Programjának ismét hangsúlyos eleme a rend, a rendszeretet. Hogyan tervezi javítani a budapesti közbiztonságot és a fővárosiak közérzetét?

Előbb tisztázzuk a fogalmakat! Ön mit ért renden?

Ha főpolgármester-jelölt leszek, szívesen kifejtem, de mivel az ön programjában szerepel a kifejezés, inkább a maga verziójára lennék kíváncsi.

A jelenlegi szocialista vezetés azt érti renden, hogy függetlenül a többségi igényektől, mindenki azt tehet, amit akar. Nekem az a rend, ha minden a helyére kerül. A rend alapfeltétele a rendszerelvű gondolkodás. Példaként a magyar liberálisok Mekkáját, New Yorkot említeném, ahol Rudy Giuliani tett rendet a nulla toleranciával, az azonnal érvényesíthető preventív büntetésekkel. Én is valami hasonlót szeretnék véghezvinni.

Ennek egy eleme, hogy a vidéki bűnelkövetőket kitiltaná Budapestről?

Emiatt egyszer már irtózatosan támadtak, a szokásos álbaloldali stílusban, két álló napig. Majd a harmadik napon csend lett, mert a jelenlegi hatályos jogszabályok is tartalmazzák ezt a lehetőséget. Vannak emberek – elenyésző létszámban –, akik nagyon erősen rá tudják nyomni a bélyegüket egy város hangulatára. Még csak nem is itt élnek, csak azért járnak a fővárosba, hogy itt cirkuszoljanak, botrányt okozzanak, megalázzák a budapestieket. Ha ezt többször megteszik, ugyan melyik budapestinek lenne kifogása az ellen, ha azt mondanánk nekik: sétáljanak vissza oda, ahonnan jöttek, és gondolkodjanak el, mire való egy nemzet fővárosa.

A szociálisan érzékenyek erre azt mondhatják: meglehet, így eltávolítjuk és nem megoldjuk a problémát.

Mi köze ennek a szociális érzékenységhez? Az égvilágon semmi. És a megélhetési bűnözés kifejezést is nagyon rossznak tartom, mert mérhetetlenül sérti a tisztességben élő szegényeket. Úgy hangzik, mintha a bűnözés a szegénységgel függne össze. Visszautasítom ezt a szabad demokrata lózungot!

Helyénvaló nem megoldani egy problémát, hanem csupán földrajzilag máshová helyezni?

Egyes, magukat baloldalinak mondó politikusok szerint lehet ugyan törvényeket gyártani, de tilos betartani az abban foglaltakat.

Ön szerint ki a baloldali jelölt? Segítene, ha megmondaná, ki itt a baloldali!

Ezt majd megkérdezzük a baloldali főpolgármester-jelöltektől, de…

Hadd kérdezzek vissza: ön szerint ki a baloldali jelölt? Segítene, ha megmondaná, ki itt a baloldali!

Ezek szerint öntől balra már nincs senki?

Nem illik visszakérdezni!

Bocsánat, én készítem az interjút! De lépjünk tovább. Van terve a hajléktalankérdésre is?

E kérdésben képmutató a jelenlegi városvezetést. Így fordulhat az elő, hogy a Belvárosi Templommal szemben lévő műemléki fülkék tele vannak hajléktalanokkal. Úgy élnek, mint az ókorban. A programom része, hogy emberségesen kell bánni a fedél nélkül élőkkel, gondoskodni kell róluk. Ezt segítené egy közmunkaprogram elindítása.
Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Fotó: Gáti András, FigyelőNet

Nyilván szükség van a közterület-felügyelet megerősítésére. Mi módon?

Megerősített jogosítványok tevékenykedő, a rendőrséggel szorosan együttműködő felügyeletet szeretnénk Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság néven. Nagy összegű, azonnal érvényesíthető bírságolási lehetőséggel.

Lesz több park, zöldfelület?

Terveim szerint igen. Például a Városháza parkot sem építeném be. Óriási közparkot képzelek ide. A Duna-partot pedig egységes formában szeretnénk – a kerületekkel egyeztetve – megújítani.

Új híd lesz a Dunán?

Tudom, mennyire hiányzik egy új híd Aquincumnál, de félek megígérni. Egyelőre az a kérdés, hogy a város ki tudja-e fizetni a számlákat. Ha lesz elég pénz, akkor rangsorolhatjuk a fejlesztéseket. Azt ígérhetem, hogy stabilizáljuk a város működését, és kisebb beruházásokra, a forgalomirányításra, a P+R parkolók építésére, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére, villamosvonalak összekötésére fókuszálunk.

Azzal az Atkári Jánossal működnék együtt, akivel kerületi polgármesterként nem voltam túl jóban.

Kikkel akarja megvalósítani a terveit?

Csak a választási győzelem után hirdethető csapat. György Istvánra számítok a városüzemeltetésben, a pénzügyi kérdésekben pedig azzal az Atkári Jánossal működnék együtt, akivel kerületi polgármesterként nem voltam túl jóban, de elismertem a munkáját. Pénzügyi-gazdasági kérdésekben meghatározóak lesznek az ő elképzelései.

Miben változott ön az elmúlt tíz évben?

Tíz évvel öregebb lettem, bár ez egyáltalán nem látszik rajtam. Talán megfontoltabbá is váltam, és a parciális érdekeket alá tudom rendelni a generális érdeknek. Van egy régi Rolling Stones dal, a Little red rooster (A kis vörös kakas), melyben Mick Jagger azt énekli, hogy „Hülye lennék egész nap kukorékolni”.



Megtanultam, hogy nem kell mindenről az első benyomásomat elmondani, mert Magyarországon még a közmondások idézéséből is baj lehet.

 

Pályakép

A 62 éves Tarlós István az óbudai Árpád Gimnázium humán tagozatán érettségizett, majd segédmunkásként kezdett dolgozni. Orosházán volt katona.

Mélyépítő mérnöki diplomát Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, gazdasági és szervezői másoddiplomát az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szerzett. Tizenöt éven át az építőiparban dolgozott, javarészt beruházói és kivitelezői feladatokon. Dolgozott egyebek mellett az Út- és Vasútépítő Vállalatnál, a FŐBER-nél, az ÉM. Mélyépítő Vállalatnál, a KKMV-nél és a III. kerületi IKV-nál. Volt művezető, építésvezető-helyettes, műszaki ellenőr, építésvezető, főépítésvezető, termelési osztályvezető is.

A rendszerváltozás előtti években feleségével saját tervezőirodájában tevékenykedett.

1990-től 16 éven át volt Óbuda polgármestere. 1994-ig az SZDSZ színeiben politizált, majd független lett, utóbb a Fidesz támogatta. 2002-ben képviselőjelölt az országgyűlési választáson (a Fidesz színeiben), majd 2006-tól a FIDESZ-MPSZ–KDNP frakciószövetség elnöke a Fővárosi Közgyűlésben, valamint a Fidesz kampányának vezetője a 2008. márciusi népszavazás során. Először 2006-ban indult a főpolgármesteri posztért. Három felnőtt gyereke és három unokája van. (Forrás: wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik