Belföld

Tarlós: álljon meg a menet!

Tarlós István szerint nem folytatódhat tovább az, ami nyolc éve az országban és húsz éve a fővárosban zajlik. A Fidesz-KDNP frakciószövetség budapesti elnöke erről fővárosi kampánykörútjának zárórendezvényén beszélt a II. kerületben.

A politikus, leltárt készítve a több száz fős hallgatóság előtt, tételesen felemlítette azokat az ígéreteket, amelyeket a szocialisták nem teljesítettek 2005-2006 óta. A meg nem valósult beruházásokat perceken át sorolva szólt a Moszkva tér rekonstrukciójáról, a Margitsziget megújításáról, a csepeli gerincútról, a római parti gátról, a 4-es metróról, az ingyenes tankönyv és diákétkeztetés biztosításáról, a rendészeti dolgozóknak ígért Budapest-pótlékról.

Kitért arra is, hogy a kormányzat az önkormányzatok normatív támogatásának növelését ígérte, ezzel szemben 2006 és 2009 között 43 százalékos csökkenés következett be. Bárhová nézünk, semmit sem teljesítettek, vont mérleget a politikus, aki szerint a jelenlegi hatalom gyakorlói – főként a szocialisták – tartoznának valami magyarázattal, de ezt nagyon nem akarják megtenni. Szólt arról is, hogy a főváros közvetlen saját adóssága meghaladja a 240 milliárd forintot, ebbe azonban nem számolják bele a BKV külső és belső adósságát, ami ma már több száz milliárdra rúg, illetve az uniós büntetések miatt elveszített pénzeket.

A BKV-vizsgálóbizottság jelentéséről azt mondta, hogy azt a szocialisták azért nem akarják elfogadni, mert olyan tények szerepelnek benne, amelyeket nem tudnak megcáfolni.

Tarlós István kiemelte, hogy az elszámoltatás független, határozott és következetesen működő bíróságokkal kell, hogy megvalósuljon. „Nem vadállatok vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve: ha Orbán Viktor felhatalmazást kap, itt jogszerű igazságszolgáltatás lesz, nem brutalitás.

A politikus a Jobbik kapcsán azt mondta, nem arról van szó, hogy „céljaink azonosak, hanem, hogy a céljaink között vannak azonosak”. Ezek között említette az elszámoltatást, a maradék nemzeti vagyon megvédését, a cigánysággal kapcsolatos problémák megoldását, a határon túli magyarok segítését.

A frakciószövetség fővárosi vezetője azt kérte, ne ossza meg senki a szavazatát, támogassa a Fidesz-KDNP-t, mert nem mindegy, hogy meglesz-e a kétharmados többség. Komoly változásokat csak annak birtokában lehet megvalósítani – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik