Belföld

Orbán Bajnai nyomában

Tölgyessy Péter szerint nincs más út, mint a Bajnai Gordon által kijelölt.

Az Orbán-kormánynak “három hónapnyi tusakodás után” tudomásul kellett vennie: az ország lényegében a Bajnai Gordon által elfogadott hiánypályán halad ezután is – magyarázta az elmúlt napok gazdasági, politikai eseményeit Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban.

Szerinte a forint leértékelődése, az EU és az IMF akaratánál is keményebben állta útját az új kormány többszöri mozgástér-bővítési kísérleteinek. A Fidesz évekig hangoztatott megoldása, radikális kiadáscsökkentés nélküli nagyszabású adócsökkentés meghiúsult.

A magyarok vágyaira építve Orbán Viktor egy szimbólumaiban teljességgel új legitimációs eszme felépítésén munkálkodik. Ennek egyik sarokpontja a külföld által bántóan kizsákmányolt magyarok évszázados hittételére alapozó gazdasági szabadságharc folytatása – véli az elemző.

Tölgyessy szerint a gazdasági szuverenitás és a valódi mozgástér között akkora a feszültség, hogy arra bajos konzekvens politikát építeni. Az eddigi kijelentések alapján az alkotmányjogász arra számít, hogy az önkormányzati választások után sem lesznek komolyabb reformok.

“Ezek híján a szükséges hiánycsökkentést tíz-húszmilliárdos tételekből kínkeservesen szedi majd össze a kormány, és a már bejelentett egykulcsos adót csupán több év alatt vezetheti be a miniszterelnök”.

Így viszont a távolabbi jövőben pontosan azt kapja majd, amit olyannyira szeretne elkerülni: a lehetségesnél is inkább függ majd az új kormány gazdasági eredményessége a világgazdaság mindenkori állapotától – tette hozzá Tölgyessy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik