Belföld

Orbán arra büszke, amit szégyellnie kellene

Heller Ágnes szerint olyan, hogy "törvényhozási dömping", nincs egy demokráciában.

Heller Ágnes szerint Magyarországon a rendszerváltás óta eltelt húsz évben minden kormány hozott olyan döntést, amelynél nem a demokratikus értékek védelme, hanem a pártérdek volt elsődleges szempont. A filozófus az ATV-ben emlékeztetett rá: 4-ről 5%-ra csak azért emelték a parlamenti küszöböt, hogy a MIÉP ne jusson be. A folyamat már a négyigenes népszavazásnál elkezdődött, amikor lehetővé tették, hogy az államfőt a parlament választhassa – tette hozzá.

Ez vezetett odáig, hogy mára megvalósult Magyarországon a centrális erőtér, amelyben minden hatalom egyetlen párt kezében összpontosul, mindenről a Fidesz dönt. Magyarországon nincs pluralizmus, megszűntek a független intézmények, és ebben mindannyian felelősek vagyunk – tette hozzá. Heller Ágnes szerint amikor Orbán Viktor a kormány törvényalkotási dömpingjével büszkélkedik, akkor olyan dologra büszke, amiért szégyenkeznie kellene. Egy jogállamban a törvénykezés lassú, éppen azért, mert független intézményeknek is szavuk van a döntésben.

Mint mondta, az amerikai elnök két év alatt sem tudta keresztülverni egészségbiztosítási koncepcióját, ott ugyanis demokrácia van, márpedig mint fogalmazott, demokráciában minden lassan megy, de előbb-utóbb mindenki megfizet a bűneiért. A Fidesz rossz döntései “a saját fejére szállnak vissza”, most szerinte nagyon jól jönne a több-biztosítós modell, vagy a vizitdíj, de a párt saját magát hozta nehezebb helyzetbe azzal, hogy ezt ellenzékben megakadályozta, ma pedig ennek köszönhetően az egészségügy katasztrofális állapotban van.

Heller Ágnes az egyik nemzetközileg legelismertebb magyar filozófus. Idén életművéért Goethe-éremmel tüntették ki. Heller Ágnest Lukács György kedvenc tanítványaként tartják számon. A gondolkodás szabadságának korlátait soha nem fogadta el, demokratikus gondolkodása sokak szerint leginkább Bibó Istvánéval rokonítható.

Ajánlott link:

Heller: a Fidesz meg fog fizetni bűneiért (ATV)
Heller Ágnes (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik