Belföld

Elismerés az Orbán-kormánynak: a többség bízik a gazdasági helyzet javulásában

47 százalék szerint javul, 16 százalék szerint romlik majd a gazdasági helyzet az év végéig.

A többség hármas osztályzatot adna az Orbán-kormány első száznapos teljesítményére – írta a Vasárnapi Hírek a Szonda Ipsos 1200 ember telefonos megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatására hivatkozva. A lapban az olvasható, hogy a Fidesz-szavazók által adott érdemjegy négyes alatti. A szocialista szimpatizánsok kettes osztályzattal értékelték a kabinetet, náluk valamivel jobb véleménnyel vannak a kormányról a Jobbik és az LMP szavazói. A bizonytalanoktól 2,8-as átlagot kapott a kormány az első hónapjaira – írták.

A Vasárnapi Hírekben közzétett grafikonok alapján az augusztus 7-15. között megkérdezettek 40 százaléka szerint nem változtatott az Orbán-kormány eddigi tevékenysége az ország helyzetén. 37 százalékuk szerint javított, 15 százalékuk szerint rontott, 8 százalék pedig nem tudja, illetve nem válaszolt. A többség – 47 százalék – szerint a 2010-es év hátralévő részében az ország gazdasági helyzete javulni fog. A megkérdezettek 27 százaléka válaszolt úgy, hogy nem változik a gazdasági helyzet, 16 százalékuk szerint pedig romlik, tíz százalék nem tudja, illetve nem válaszolt. A válaszadók az Orbán-kormány hivatalba lépése óta elindított intézkedések közül leginkább az adócsökkentésre emlékeznek, és arra, hogy a nők 40 évi munka után elmehetnek nyugdíjba.

A Szonda Ipsos a felméréssel szinte párhuzamosan pártpreferencia-kutatást is végzett 1500 ember személyes megkérdezésével. A Népszabadságban a hét közepén megjelent, augusztus 10-17. közötti felmérés adatai szerint nem változtak jelentősen a pártok közötti erőviszonyok augusztusban, a Fidesznek továbbra is jelentős előnye van. A biztos pártválasztók körében a Fidesz augusztusban 61 százalékon állt, ugyanúgy, mint júliusban, az MSZP pedig három hónapja nem veszített és nem nyert újabb választókat, továbbra is 18 százalék szavazna a baloldali pártra. Erősödött viszont a Jobbik, a biztos pártválasztók 15 százaléka voksolna rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik