Belföld

Orbán a türelmes népről, a közmegegyezésről és a reformokról

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött meg az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Orbán Viktor alkotmányos szokásjoggal indokolta, hogy az ülésszak elején kormányfőként tájékoztatni akarta a képviselőket a kormány addigi tevékenységéről. A miniszterelnök beszéde elején megköszönte a bizalmat azoknak, akik támogatták kormánya tevékenységét.

Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor kiemelte, szerinte a népben “van elég türelem és támogatás, senki nem gondolja, hogy minden egy csapásra jóra fordul”. A magyarokról sokan hiszik, hogy egy délibábokat kergető nép, amely elutasítja a változtatásokat, a reformokat. Ezt ő nem így látja, szerinte a magyarok derűlátóak.

A kormányfő szerint “Magyarországon ma közmegegyezés áll fenn, mindenki tudja, hogy nyolc év lejtmenet után némi idő kell, mielőtt felkapaszkodunk”. Orbán Viktor úgy vélte, az elmúlt száz napban sikerült lerakni az alapokat, Magyarország versenyképessége javult, az 58. helyről az 52.-re került. Ugyanakkor a cél az, hogy 2012-ben már az első harmincban legyen – tette hozzá.

Orbán köszönetet mondott azoknak, akik javaslataikkal járultak hozzá a munkához, de azoknak is, akik kritikával illették a terveket. “Valamilyen módon mindenki hozzájárult az elmúlt száz nap eredményeihez” – mondta, majd megdicsérte az egész törvényhozást a “tavaszi nagyüzemért”.

A jövőről szólva a miniszterelnök megismételte, új gazdasági rendszeren dolgoznak, alkotó munkára építenek eladósodásra és spekulációra építő gazdasági rendszer helyett. “Erős, magyar gazdaságot kell építeni” – mondta.

“Nem folytathatjuk elődeink gazdaságpolitikáját, mert az eladósodáshoz vezet” – tette hozzá. Az adócsökkentéseket, a bankadó bevezetését hozta fel példaként Orbán Viktor. Azt ígérte, hogy kilakoltatás nem lesz azután sem, ha a moratórium lejár.

A kormányfő a világgazdaságot csak “egy olyan körülménynek” nevezte, amelyhez nem cél az igazodás, hanem eszköz. Orbán szerint az elmúlt száz napban a kormány sokat tett, de – mint mondta – a neheze csak most jön, mert új alapokra támaszkodva fel kell emelni országot.

Orbán szerint a következő két évben nem lehet számítani rá, hogy a világgazdaság tartós növekedésbe kezd, ezért idén az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százaléka lesz. Hozzátette: jövőre pedig arra tesz javaslatot, hogy ez három százaléknál kisebb legyen.

Ajánlott linkek:

Orbán: nem vagyok Che Guevara (Az első 100 napos értékelés)

A kormányfő szerint leraktuk a megújuló Magyarország alapjait (A 2. 100 napos értékelés)

Orbán: Magyarország ma már elszánt ország (A 3. 100 napos értékelés)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik