Belföld

Gyurcsány visszamutogat Orbánra

A volt kormányfő szerint a jelenlegi "átveri az országot".

A parlament utolsó nyári ülésén a kormányfő a “nemzeti centrum” kifejezést helyezte beszéde középpontjába. Ma, az őszi ülésszak nyitónapján szintén szót kért Orbán Viktor, aki immár negyedszer elemzi kormányzása eddigi 100 napját.

A miniszterelnök júliusban azt mondta, a nemzeti centrumnak köszönhetően az új Országgyűlés a cselekvés helyszíne lett, és nem egészen két hónap alatt többet végzett, jelentősebb változásokat hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt.

A nyári értékeléskor a kormányfő azt mondta, hogy ősszel folytatódik a tabuk ledöntése, a kormány pedig a gazdaságélénkítés és a pénzügyi egyensúly mellett a szociális biztonság megteremtésére gondol majd először.

Ezek közül a legtöbb elemző arra kíváncsi, milyen tabukra gondolt konkrétan a kormányfő, miután többen jelezték, hogy a tavaszi törvénygyártás voltaképpen törvénysértő volt, miután az Országgyűlés számos döntésével megszegte a jogalkotási törvényt és a házszabályt is.

Az szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő kitér a költségvetésre, amelyről egy interjúban azt mondta, hogy a szocialisták olyan sok kölcsönt vettek fel külföldről, amivel veszélyeztették a holnapunk biztonságát, amit ő bűnnek tekint.

A következő költségvetés megtervezése nehéz feladat lesz, hiszen egyszerre kell fenntartani az ország működőképességét, átépíteni a magyar gazdaságot és fenntartani a létbizonytalanság határán egyensúlyozó és a polgári középosztály közötti szövetséget, a szociális biztonságot.

Az interjúra Gyurcsány Ferenc azzal reagált, hogy „rendesen át vagyunk verve”. A volt kormányfő a gamaus.hu-n a Gyurcsány-korszak bűneinek emlegetése kapcsán azt írta, a forint Orbán kormányzása alatt nagyjából hét százalékot veszített a lengyel zlotyhoz és a cseh koronához képest is, holott korábban nagyjából együtt mozogtak ezek a devizák.

Gyurcsány szerint ez az Orbán-kormány bizonyítványa, hiába mutogat visszafelé, vagy éppen a nemzetközi helyzetre. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének utolsó negyedéves jelentése szerint a háztartások összes devizahitele 4844 milliárd forint volt.

Ajánlott linkek:

1. értékelés (Orbán: nem vagyok Che Guevara)

2. értékelés (A kormányfő szerint leraktuk a megújuló Magyarország alapjait)

2. értékelés (Orbán: Magyarország ma már elszánt ország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik