Belföld

LMP: a kormány politikája szegényellenes

A több ezer milliárd forintos forráskivonásról, az adózatlan jövedelemkiáramlásról és a munkavállalói kiszolgáltatottságról is kérdezett Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti beszédére reagálva leszögezte, hogy nem csak a régi rend hívei kifogásolják, hogy a kormány azt feltételezi, a kétharmados többség korlátlan hatalomgyakorlással jár.

Schiffer András kijelentette, hogy a parlamentben sokan vannak, akik nemcsak a jelenlegi kabinet túlhatalmi törekvései ellen emeltek kifogást, de már az elmúlt nyolc évben is világosan jelezték, ha az akkori hatalom túlment a jogállami korlátokon. Meglátása szerint a jelenlegi kormány viszont ezeket a korlátokat kívánja odébb tolni.

A politikus feltette a kérdést, hogy pontosan mit jelent a sajtóhírek szerint Kötcsén elhangzott, több ezer milliárd forint kivonásáról szóló miniszterelnöki kijelentés. Leszögezte, az LMP álláspontja szerint ma a jóléti rendszerből nem lehet többletforrásokat kivonni. Szavai szerint világosan tisztázni kell, hogy a kormány hogyan kívánja konszolidálni a jóléti rendszert.

Közölte, hogy az elmúlt 108 nap programja nem a foglalkoztatásbővítés programja. Meglátása szerint járulékcsökkentéssel és ökológiai adóreformmal lehet talpra állítani az országot.
A frakcióvezető úgy látja, hogy a kormány társadalompolitikája “szegényellenes és nem szegénységellenes”.

Schiffer András megjegyezte, hogy nem pusztán a foglalkoztatásbővítésről kell beszélni, de arról is, hogy az utóbbi húsz évben befagytak a társadalmi felemelkedés csatornái.

A frakcióvezető úgy összegezte mondandóját, hogy a kormány maga mögé állítja a sikereseket a számukra kedvező adópolitikával, a többieket pedig “a rendőrségre és a megerősített börtönkapacitásokra bízzák”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik