Belföld

Orbán: az építési törmelék magyar neve a “sitt”

A miniszterelnök reagált az ellenzéki frakcióvezetők bírálataira.

A kormányfő saját napirend előtti beszéde utáni frakcióvezetői reagálásokra adott viszontválaszában hangsúlyozta: az embereknek az októberi önkormányzati választásokon lehetőségük lesz arra, hogy értékeljék a kormány eddigi munkáját. Mesterházy Attila szavaira reagálva – miszerint Magyarországot nem romhalmaz, hanem építési törmelék borítja – Orbán hangsúlyozta: az MSZP frakcióvezetője elszólta magát, hiszen az építési törmelék magyar neve a “sitt”.

“Ez nem egy zenés szórakozóhely”

Az egyenes beszéd jogos igényéről szólva Mesterházy Attilát, az MSZP pártelnök-frakcióvezetőjét “emlékeztette” arra, hogy a politikus abban a frakcióban ült, amelynek az volt a jelszava, hogy “hazudtunk éjjel, reggel, meg este”.

Ez nem egy zenés szórakozóhely, ahol feladja a rendelést, mások meg teljesítik, ez egy félreértés – szólt ismét az MSZP-elnökhöz, arra reagálva, hogy Mesterházy Attila arról beszélt, a kormányfőnek mit kellene tennie. A miniszterelnök azt mondta: az előző kormánypártok viselkedése kínos szituációra emlékezteti, hiszen “ég a ház, de ezt a házat önök gyújtották fel, zsarátnokot dobtak a zsindelyre, az országban sokmillió ember poroltó után kapkod, homokot keres, vizet húz és megpróbálja eloltani azt a tüzet, amit önök gyújtottak, önök pedig félreállnak és elegánsan azt mondják: nem így kell tüzet oltani”.

Orbán történelmi bűnnek nevezte, hogy az előző szocialista kormány eladósította az országot, ezzel tulajdonképpen több ezer milliárd forintot vontak ki a magyar gazdaságból.

Versenyképes adórendszer kell

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője mondandójára reagálva Orbán Viktor azt emelte ki: a kétharmados felhatalmazással forradalmi léptékű változásokra törekszik a kormánytöbbség.

Az adórendszerről szólva kifejtette: a rossz, munka-, családellenes adórendszeren nyugvó gazdaságban felesleges járulékot csökkenteni, először az adórendszert kell rendbe tenni.

Hozzátette, 2011-ben meg kell teremteni Közép-Európa legversenyképesebb adórendszerét, mert anélkül nem tudunk felzárkózni a nálunk fejlettebb nyugat-európai országokhoz.

A kormányfő visszautasította azt a kritikát, hogy a kormány szociálisan érzéketlen lenne. Több intézkedést is felsorolt, köztük a kilakoltatási moratórium, és a gázrátámogatás rendszerének meghosszabbítását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányt az egész világban azzal támadják: ahelyett, hogy “nyomorgatná az embereket és még egy bőrt húzna le róluk, bankadót vet ki”. Itt ellentmondás feszül – rögzítette.

Visszafizetjük az adósságainkat

A kormány elfogadja, hogy “a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek többen vannak, de az elfogadhatatlan, hogy ha valaki valamilyen származással rendelkezik, akkor azt potenciális bűnözőként kezeljék” – reagált Orbán Viktor a Jobbik elnökének cigánybűnözéssel kapcsolatos kijelentéseire. A miniszterelnök hangsúlyozta: már azt is sajnálja, hogy a magyar parlamentnek ezzel a fogalommal kell foglalkoznia. A miniszterelnök leszögezte: az emberi méltóság szempontjából minden ember egyenlő, és ezen a mércén keresztül kell megítélni a “cigánybűnözést” is.

A kormányfő, a Jobbik elnökének szavaira reagálva kitért arra is, hogy nem lehet nem visszafizetni a korábban felvett adósságot. Mint mondta, Magyarország, ha nem fizetne, összességében rosszabbul járna, mintha megpróbálja különböző konstrukciókban könnyítve teljesíteni az előző kormány által előállított adósságteher visszafizetését.

A külföldi cégek magyarországi szerepvállalásával – Vona Gábor szavai szerint élősködésével – kapcsolatban Orbán hangsúlyozta: az olyan cégek, amelyek olyan tudást hoznak Magyarországra, amire az ország nem képes – például az autógyártók – támogatandók. Viszont az olyan cégektől, amelyek külföldiekkel végeznek el magyarok által is elvégezhető munkát, a kormány elvárja, hogy tisztességesen fizessenek adót és bért az alkalmazottaiknak.

Az esetleges afganisztáni kivonulással kapcsolatban Orbán szerint az a kérdés, hogy Magyarország szövetségben vagy magányosan képzeli el a jövőjét a világban. A kormányfő szerint előbbi olcsóbb, és bár külföldi szerepvállalással jár, de sokkal biztonságosabb.

Az elszámoltatással kapcsolatban bejelentette: a kormány az összes tudomására jutott ügyben elindította az igazságszolgáltatási eljárásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik