Belföld

Nem alkalmas Magyarország az EU-elnökségre?

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére. Szijjártó Péter szerint felkészültünk.

Göncz: Bizalmatlanság Magyarországgal szemben

A volt külügyminiszter a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett “100 nap – Becsapott Magyarország” című budapesti konferencián elmondta: az érvek között szerepelt, hogy nem megfelelő Magyarország szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy ilyen konfliktusos a viszonya az uniós intézményekkel.

A kérdések között felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselni – tette hozzá. Göncz Kinga úgy látja: mindezekhez hozzáadódik, hogy a kormány leváltotta Iván Gábort, aki eddig koordinálta az elnökségi felkészülést és egyeztetett a két másik országgal. (Az EU-elnökségét a jövő év kezdetétől három ország, Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást váltva, de egymással szoros együttműködésben tölti be.)

Véleménye szerint Magyarországgal szemben kialakult egyfajta bizalmatlanság gazdaságpolitikai szempontból és az a külső megítélése, hogy a kormány nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, illetve Európa számára érthetetlen, múltba forduló lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását.

Brüsszelben „a levegőben lóg”, hogy azok az országok, amelyek nem tartják a hiánycélt, komoly szankciókra számíthatnak, akár a szavazati jogukat is megvonhatják, vagy leállíthatják a strukturális alapok kifizetését.

Göncz Kinga kitért arra: az unióban központi kérdés a jegybanki függetlenség, és ha az Orbán-kormány nem lép vissza Simor András fizetésének csökkentése ügyében, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat az ország ellen.

Molnár: szekta-szerű ország

Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter a konferencián „narancsszínbe öltözött bolsevik világnak” nevezte a Fidesz kormányzását. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz saját képére formálja az országot, egy olyan „zárt, szekta-szerű országgá”, amely az erős személyi kultuszon alapuló bolsevik pártoknak volt a sajátossága.

Úgy értékelte: kormányzati szintre emelték a cinizmust, ahol nem követelmény a hozzáértés, a függetlenség és az emberi tartás, de a sírig tartó hűség a vezérhez igen. Sokan dolgoznak a rendszer kiépítésén – mondta -, bennük, a „fülkeforradalmárban és a pálinka-szabadságharcosban” közös a „szolgalelkű bárgyúság”. A nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztését bohóctréfának, Szűrös Mátyást, Pozsgay Imrét és Boross Pétert „udvari bölcseknek”, Szijjártó Pétert és Kósa Lajost pedig „udvari bolondnak” nevezte.

A szocialista politikus azt mondta: nem forradalom, hanem egy agresszív, támadó háború van az országban az alkotmányosság, a demokrácia és a sokszínűség ellen, valamint büntetőexpedíció a kevésbé tehetősekkel és a rászorulókkal szemben.

A politikus úgy látja: az ország visszafordult a múltba, kifordult Európából és ez hosszú ideig így marad, ha a baloldal nem politizál és nem cselekszik. Molnár Csaba véleménye szerint Orbán Viktor hatalmát nem forradalom fogja megdönteni, hanem az emberek józan megértése.

Vitányi Iván, az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a konferencián úgy vélekedett: az új kormány forradalmat hirdetett, de „hungaroputyinista uralmat” épít. Mint mondta, Magyarország történelmében most először van lehetőség arra, hogy a társadalom saját erejéből küzdje le a jobboldali abszolutizmust.

Bauer: integrációs kormányzás kell

Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, aggódni kell, mert valóban az a Fidesz gazdaságpolitikája, amit az elmúlt hetekben látni lehetett. Álláspontja szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormánypárt gazdaságpolitikája irreális, megvalósíthatatlan.

Olyan kormányzásra van szükség –mondta -, amely a protekcionizmus helyett az integrációra, a belföldi keresletélénkítés helyett az exportpolitikára helyezi a hangsúlyt. A közgazdász úgy látja: a Fideszre biztosan nem lehet ráruházni az ország sorsáért viselt felelősséget, de nincs egyetlen olyan politikai erő sem, amelyre nyugodt szívvel rábízná. Szerinte ezt még létre kell hozni.

Szijjártó: felkészültek vagyunk

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szombaton, egy más témában tartott sajtótájékoztatón reagált a szocialista politikus által elmondottakra. Közölte: aki ilyeneket beszél ország-világ színe előtt, az Magyarország sikertelenségében érdekelt, és kárt okoz az országnak. Hangsúlyozta: Magyarország felkészült az EU soros elnökségének betöltésére.

Martonyi: együttműködésre van szükség

Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben reagált Göncz Kinga szavaira. A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség ellátása érdekében nemzeti egyetértésre, együttműködésre van szükség.

„Nem hiszem, hogy megfelel a magyar érdekeknek, ha bármelyik politikai erő olyan előrejelzéseket tesz, hogy nem tudunk majd megfelelni a követelményeknek” – mondta Martonyi magyar újságíróknak.

A külügyminiszter felszólított arra, hogy „a közös cél érdekében dolgozzunk együtt, segítsük a közös munkát”.

Azzal kapcsolatban, hogy Göncz Kinga kifogásolta, hogy Iván Gábort, aki eddig a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetőjeként koordinálta az elnökségi felkészülést, Zágrábba küldik nagykövetnek, Iván helyét pedig Györkös Péter eddigi zágrábi nagykövet foglalja el Brüsszelben, Martonyi János kijelentette: „mindketten kiváló szakértői az európai integrációnak. Mindkettőjükben megbízom, mindkettőjüket ismerem évtizedek óta. Nem hiszem, hogy önmagában ez a döntés ilyen találgatásokra adna okot”.

Hozzátette: sajnálná, „ha politikai megfontolások alapján megindulna egy suttogó propaganda, inszinuáció”. „Ha ezt a hírt bizonyos körök erőteljesebben terjesztik, az valóban kellemetlen és veszélyes lehet a magyar elnökség sikeres megvalósítása szempontjából” – vélekedett a külügyminiszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.