Belföld

MTV-ostrom: parancsnokaik “kiszolgáltatták” a rendőröket

Egy nyugalmazott tábornok szerint a rendőri vezetés szándékosan nem védte meg a székházat.

Ignácz István nyugalmazott rendőr tábornok továbbra is kitart a nevével fémjelzett jelentésben megfogalmazott véleménnyel, amely szerint a rendőri vezetés szándékosan nem védte meg az MTV-székházat, kiszolgáltatta a rendőröket a tömeg dühének – adta hírül a hírTV.

A volt Pest megyei rendőrfőkapitány a 2006 őszi jogsértéseket vizsgáló bizottság ülésén – az illetékes rendőri vezetőkkel szemben – azt mondta, a rendőrség fel volt készülve a látszólag váratlan helyzetre, megvoltak a kommunikációs eszközei is annak kezelésére.

Ignácz István azt is elmondta, hogy az MTV ostromát megelőző napon a rendészeti miniszter személyesen tájékozódott a Kossuth téren, illetve Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány azon az estén is onnan irányította az eseményeket.

A volt Pest megyei rendőrfőkapitány szerint a rendőri vezetésnek minden eszköze megvolt arra, hogy megvédjék a köztévé székházát és ne sérüljön meg több mint kétszáz rendőr. Ignácz István számos ponton egyetértett a bizottság tagjaival.

A történtekről Révész Máriusz (Fidesz) azt mondta, külső szemlélőnek kétséges volt, valóban meg akarták védeni a székházat. Olyan fokú dilettantizmus, ami már szándékosságot sejtet – értékelte a politikus, amivel a nyugalmazott rendőrtábornok “tökéletesen” egyetértett.

Ignácz István szerint szakszerűtlenségek sora történt. A fegyelmi felelősséget firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a jelentés az internetről letölthető és bár anonimizálva van, abból a felelősségi kör pontosan körbehatárolható.

Lapid Lajos, a BRFK korábbi közbiztonsági főkapitány-helyettese a testület előtt korábban azt állította, hogy nem volt elegendő felszerelés, rendőr, sőt a vízágyúk bevetésének körülményei sem voltak megfelelőek az ostrom idején. A rendőri vezetés nem számított ilyen támadásra.

Egykori főnőke, Gergényi Péter a parlamenti albizottság előtt arra hivatkozott, hogy utólag könnyű kritizálni az akkori döntéseket, de az egyes rendőri jogsértésekért a helyszínen lévő parancsnoki, illetve végrehajtó állományt terheli a felelősség.

“Bár Budapest rendőrfőkapitánya magas beosztású, de nem lát oda mindenhova” – jegyezte meg a nyugalmazott tábornok arra a kérdésre, hogy miért nem akadályozta meg a rendőri jogsértéseket, a tüntetők bántalmazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik