Belföld

Szanaszét hevertek a rendőrfegyverek a tévéostrom idején

Majoros Zoltán ezredes el sem meri képzelni, mi történt volna, ha a tüntetők megtalálják a fegyvereket.

A 2002 és 2010 közötti rendőri jogsértéseket vizsgáló parlamenti testület ülésén Majoros Zoltán ezredes, aki 2006. szeptember 18-án, majd az október 23-i rendezvényen is műveletirányítóként dolgozott, a testület előtt elmondta: 17-én és 18-án (a tévészékház “ostromának” napján) nem rendeltek el készültséget a rendőrségnél, így a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) rendőreinek felszerelését nem tudták kiadni, mert a raktárosok hazamentek, a kulcsok meg náluk voltak.

Majoros körülbelül 40-50 REBISZ-es beosztottjával megpróbálta visszafoglalni az elfoglalt tévészékházat, illetve feloszlatni a tömeget. A bizottság előtt elmondta: amikor odaért a helyszínre, több tucat gépkarabélyt és a tártáskában több száz lövedéket talált felügyelet nélkül a székház mellett. A rendőröket elkergették a tüntetők, egy részük éppen a mentőautóknál volt kötözésen. “A csapatszállító autók felügyelet nélkül maradtak, az ajtók tárva-nyitva, és ott voltak a fegyverek. “Megdöbbentem azon, amit ott láttam, és el sem merem képzelni, mi történt volna, ha a tüntetők megtalálják a fegyvereket” – tette hozzá az ezredes.

Az ezredes elmondta: ő – felettese, Lapid Lajos rendőr dandártábornok parancsa ellenére – tárgyalt Toroczkai Lászlóval, a tüntetők egyik vezetőjével, és – mint mondta – ettől számítja az ostrom csendesedését. “Bekísértem Toroczkait, átadta a petíciót a tévé vezetőinek, a tömeg ezután a rendőri felszólításra feloszlott, és hazamentek” – mondta Majoros Zoltán.
Véleménye szerint a kiképzés része a törekvés a tárgyalásra, bár az agresszív tömeggel szemben ez nehezebben volt megoldható – tette hozzá.

Az október 23-i eseményekkel kapcsolatban elmondta: többször is megpróbálták elhatárolni az agresszív tömeget a Fidesz nagygyűlésétől, de ez nem sikerült. Véleménye szerint a Fidesz alapvetően rossz helyre szervezte a gyűlést, bár ezt a rendőrség korábban tudomásul vette. A helyszínen dolgozó rendőri vezetők egyike javasolta, hogy függesszék föl a tömeg kiszorítását az Astoria felé, ezt azonban Gergényi Péter főkapitány nem vette figyelembe: parancsba adta, hogy folytassák a rendőri akciót – mondta Majoros.

Az albizottság a tervek szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészég vezetőit hallgatja meg a délután folyamán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik