Belföld

Pintér hallgat a titkos Gergényi-aktáról

A belügyminiszter Balsai István, miniszterelnöki megbízotthoz irányította az újságírókat.

“Orbán Viktor miniszterelnök Balsai Istvánt bízta meg a 2006-os rendőri brutalitások és túlkapások kormányzati kivizsgálásával, ezért minden ilyen kérdésben őt kell keresni” – ezzel hárította el Pintér Sándor belügyminiszter egy keddi budapesti esemény előtt azt az újságírói kérdést, hogy mit szól a Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány esetleges fegyelmi felelősségét is felvető, most előkerült rendőri jelentéshez.

A keddi Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra azt a korábban titkosított jelentést, amely az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) fegyelmi osztályán készült a rendőri vezetők által 2006 szeptemberében elkövetett jogsértésekről. A lap birtokába került dokumentum bűncselekmények és fegyelmi vétségek sorát tartalmazza, amelyeket a rendőrség vezetői a Magyar Televízió székházának ostromakor elkövettek. Eszerint például felvethető Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fegyelmi felelőssége, amiért annak idején késve, öt perccel éjfél előtt rendelte el a főkapitányság személyi állományának riadóját.

A jelentés a Gyurcsány-kormány idején titkos minősítést kapott és bekerült az irattárba, csak a közelmúltban küldték el a 2006-os események kivizsgálására felkért miniszterelnöki megbízottnak, illetve a jogsértéseket feltáró parlamenti szakbizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik