Gazdaság

Medgyessy, Gyurcsány és Orbán is felélte a bizalmi tőkét

A piaci mutatók alapján nem a mostani kormány indulása volt a legrázósabb.

Az ezredforduló óta egyetlen magyar kormány indulása sem volt zökkenőmentes a gazdasági hitelesség szempontjából. Nagy a különbség azonban abban, miként teljesítettek az első 100 napban, a megelőlegezett befektetői bizalomhoz képest – írja a Portfolio.hu.

A lap különböző piaci mutatók segítségével azt vizsgálta, hogy a 2002-es, a 2006-os, majd a 2010-es kormányalakítást követő első három hónapban hogyan változott a gazdaságpolitika megítélése, a piaci értékítélet és milyen okai voltak ennek.

Az összegzés szerint a megelőlegezett piaci bizalommal egyik kormány sem tudott élni, tartós javulás a vizsgált időszakokban nem következett be. Ezen belül kritikus a Gyurcsány-kormány teljesítménye, ahol a lap kifejezetten jelentős hitelességromlást tapasztalt.

Régiós összevetésben idén nem volt jobb a 10 éves kötvényhozam alapján a teljesítmény, mint a megelőző két magyar kormány indulásakor, de a 10 éves hozamfelárak régiós összevetése azt jelzi, hogy a Medgyessy-kormány indulása volt a leggyengébb.

Idén a gyengébb szinten ragadt forintárfolyam és a magas szinten mozgó magyar országkockázati felár tükrözi, hogy az Orbán-kormány piaci megítélése is romlott a kiinduláshoz képest, de ez megfordítható összehangolt gazdaságpolitikával és piacbarát kommunikációval.

Eltelt az első 3 hónap – melyik kormányunk indult a legrázósabban? (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik