Belföld

Kósa: kell egy magyar a világ legjobb egyetemei közé

A most induló tanévben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjeszti az új felsőoktatási törvényt, amely korrigálja az elmúlt évek torzulásait, elsősorban a tanárképzésben - mondta Réthelyi Miklós, a tárca vezetője vasárnap a Debreceni Egyetem tanévnyitóján.

A miniszter utalt az Európa 2020 programra, amelyben Magyarország is vállalta, hogy tíz év múlva a korosztályok 40 százaléka rendelkezik majd diplomával.

Réthelyi Miklós a mai helyzetről szólva elmondta: jelenleg a 18-24 éves korosztály 70 százaléka vesz részt felsőoktatásban, s 35 százalékuk diploma nélkül fejezi be a képzést, mert nincs nyelvvizsgája. Ez az idegennyelvi képzés gyengeségét jelzi, amelyen feltétlen változtatni kell – fűzte hozzá.

A nemzeti erőforrás miniszter elismerően szólt a debreceni felsőoktatásról, emlékeztetve arra, hogy a Debreceni Egyetem gyökerei visszanyúlnak a Református Kollégium 1538-as alapításáig, és ebből erőt lehet meríteni a jövőre nézve is.

Ez a szellemi tőke a gazdaság és a kultúra fejlődésének, kiteljesedésének alapja, s a közösen megalkotott értékekre jogosan lehet büszke a város, az ország, a Kárpát-medence magyarsága – mondta a miniszter.

Réthelyi Miklós a nemzeti együttműködés kormánya és a nemzeti erőforrás minisztérium fontos céljaként fogalmazta meg, hogy “az ország polgárai egészséges, művelt, a világban jól eligazodni tudó, önálló emberek legyenek, akik családot alapítanak, szolidárisak környezetükkel, s akiknek fontos a közösség”.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint a legfontosabb a felsőoktatásban, hogy legyen olyan magyar egyetem, amely bekerül a világ száz legjobb egyeteme közé.

A politikus szerint „Magyarország nem engedheti meg magának azt a pazarlást, hogy a felsőoktatási fejlesztések oly mértékben szétforgácsolódjanak, hogy sehol nem ütik meg azt a küszöbértéket, amiből nagyot lehetne előre lépni”.

Fábián István rektor arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemen 9405 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, 8,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az egyetem hallgatóinak összlétszáma immár megközelíti a 35 ezret – tette hozzá a rektor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik