Belföld

Ikvai-Szabó: a BKV a tovább élő szocializmus

Az SZDSZ-es főpolgármester-helyettes szerint a BKV ugyan működőképes, "becsületes" modellben működik, ám nincs, aki kifizesse a megrendelt szolgáltatások teljes költségét; úgy fogalmazott, ma "a BKV a város beteg embere, akivel szembenézni sem könnyű".

Ikvai-Szabó Imre szerint azért nem rendezett a BKV finanszírozása, mert a legtöbb Pest megyei település nem fizeti ki a rá eső részt, pedig a HÉV-et és az autóbuszjáratok egy részét a közigazgatási határon túliak, az agglomerációból bejárók is használják.

A városvezető szerint a BKV-ból regionális szolgáltatót kellene csinálni, mert a hiányt évek óta csak a főváros és a kormány fizeti ki. Ikvai-Szabó Imre közlése szerint a tarifabevételek csak a működés egyharmadát fedezik, a fennmaradó részt a fővárosnak, az érintett agglomerációs településeknek és a kormánynak közösen kellene állniuk. A főpolgármester-helyettes, utalva arra, hogy több városházi politikus korábban “szocialista nagyvállalatként” jellemezte a főváros közlekedési cégét, azt mondta, a helyzet ennél rosszabb: “a BKV maga a tovább élő szocializmus”.
A városvezető szerint ugyanakkor nem a napvilágra került bűnügyek miatt van rossz pénzügyi helyzetben a BKV, hanem a nem rendezett finanszírozás miatt. A bűnügyekben legfeljebb egymilliárd forint körüli lehet a kárérték, miközben a BKV ennél lényegesen nagyobb adósságot “termel” minden évben – fűzte hozzá. Ikvai-Szabó Imre – a sajtóbeszélgetésen elköszönve az újságíróktól – azt hangoztatta: stabil és kiszámítható költségvetéssel veheti át Budapest kulcsait a következő városvezetés.

A jövőjét firtató kérdésekre Ikvai-Szabó Imre kitérő válaszokat adott, de azt jelezte, pihenni akar, mert az utóbbi hónapokban olyan teher nehezedett rá és Demszky Gábor főpolgármesterre, hogy attól szinte “szétestek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik