Belföld

A Fidesz mindent visz

A Fidesznek a falvakban hatszor annyi híve van, mint az MSZP-nek.

Az önkormányzati választások előtt a Fidesz maradt a legerősebb, de a parlamenti voksolást megelőző szinten van az MSZP és a Jobbik is. A kormánypárt előnye különösen vidéken nagy a többiekkel szemben – ismerteti az Ipsos felmérését a Népszabadság.

A Fidesznek az ország egészében háromszor annyi híve van, mint az MSZP-nek, a falvakban azonban hatszoros az eltérés (43, illetve 7%). A kistelepüléseken az országostól eltérően a Jobbik beágyazottsága nagyobb az MSZP-énél, 10%.

A kisebb, közepes városokban a Fidesz (36%) és az MSZP (12%) az ország átlagának megfelelő erőt képvisel. A Jobbik gyengébb (6%).

A nagyobb városokban is a Fidesz vezet, de előnye az országos átlag alatti, nagyjából kétszeres (27, illetve 13%). A Jobbik viszonylag jól tartja magát, 9%-on áll.

A fővárosban az MSZP-nek sokkal mélyebb a beágyazottsága (18%), a Fidesz itt másfélszeres előnnyel (28%) vág neki a kampánynak. A Jobbiknak Budapest a gyengéje (4%), ezzel éppen tartja a lépést az LMP-vel (5%). A Lehet Más a Politika egyébként a vidéki városokban is jelen van (4%), de a falvakban kifejezetten kevés a támogatója (2%). A fővárosi erőviszonyokat még az is árnyalja, hogy az itteni MSZP-sek jóval aktívabbak, mint a vidéki szavazók, s ami szokatlan, még a Fidesz budapesti támogatóinál is nagyobb a helyi szocialisták részvételi elszántsága – 86, illetve 73 százalék.

Az MSZP-nek nem lett több támogatója az elmúlt időben, de valamelyest gyengültek a párttal szembeni ellenérzések. A parlamenti választásokat követően, májusban a magyar népesség 34 százaléka utasította el a szocialistákat, jelenleg 28 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik