Belföld

Egyre többen bíznak a kormányban

10 százalékkal nőtt azok aránya, akik egyetértenek a polgári kabinet tevékenységével.

Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával a megkérdezettek 64 százaléka elégedett – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasznak készített felméréséből. A kabinet tevékenységét az embereknek több mint a fele (54 százalék) pozitívan ítéli meg. Mintegy 60 nappal a kormány megalakulása után sem figyelhető meg hitelességi deficit, sőt a kabinet megítélése jelentősen javult az egy hónappal ezelőttihez képest.

A Fidesz népszerűsége is töretlen. Az összes megkérdezett 54 százaléka választaná a Fidesz–KDNP-t most vasárnap. Egyik ellenzéki párt sem lépné át a 10 százalékot: a Jobbikot a választókorúak 8 százaléka, a szocialista pártot 6, az LMP-t 5 százalék támogatná az urnáknál. A választási részvételüket biztosra ígérők körében a Fidesz 62 százalékos támogatottságot élvez, a Jobbik pedig minden tizedik aktív szavazó számára jelenti az ideális választást.

Júliusban a Nézőpont Intézet rákérdezett a parlamenti pártok elutasítottságára is. Azonos az arányuk azoknak (9-9 százalék), akik a Fideszre és az LMP-re semmi esetre sem szavaznának egy mostani választáson. A két leginkább elutasított párt a Jobbik (25 százalék) és az MSZP (41 százalék). A Fidesz- és a Jobbik-szimpatizánsok több mint fele (56, illetve 57 százalék) sohasem szavazna a szocialista pártra. Az MSZP- és az LMP-tábor hasonló arányban (53, illetve 57 százalék) utasítja el a szélsőséges Jobbikot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik