Belföld

Andor: változás lesz cigányügyben

Az Európai Unióban konszenzus van arról, hogy a tagállamok közötti szorosabb gazdaságpolitikai koordinációt januártól életbe kell léptetni - mondta Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a külképviselet-vezetők keddi értekezletén kijelentette azt is, hogy uniós romastratégia készül.

Az Európai Bizottság magyar tagja ezzel kapcsolatban elmondta: a görögországi válság és az annak nyomán kialakult pénzügyi pánik után a tagállamok eltökélték, hogy megerősítik a fiskális és gazdaságpolitikai együttműködést. Hozzátette: ez már csak azért is szükségessé vált, mert a közelmúltig tisztázatlan volt, hogy ha az egyik tagállamot államcsőd fenyegeti, a többiek mentőövet dobnak-e, és ha igen, milyen szerep jut ebben az Európai Uniónak és milyen a Nemzetközi Valutaalapnak.

Bizottsági munkáját ismertetve Andor László a nagykövetek előtt elmondta: övé a harmadik legnagyobb összeget újraelosztó portfólió, és csak az Európai Szociális Alapból 2013-ig évente tízmillió munkanélküli, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő európai polgár kap közvetlen támogatást.

Előadásában a biztos rámutatott, hogy a júniusban elfogadott, Európa 2020 foglalkoztatáspolitikai stratégia kidolgozása rendkívül nehéz időszakban történt. Példaként említette, hogy az átlagosan 10 százalék körüli munkanélküliség a két éve tartó válság miatt még az idén is növekszik Európában, Spanyolországban és a balti államokban megközelíti vagy meghaladja a 20 százalékot.

A stratégia saját szakterületét érintő céljaira kitérve emlékeztetett: az Európai Unió tíz év alatt 75 százalékra emelné a jelenleg 69 százalékos foglalkoztatási rátát, valamint legalább 20 millióval csökkentené a szegénység és a kirekesztés által fenyegetett európaiak számát.

Szent-Iványi István ljubljanai nagykövet kérdésére Andor László úgy felelt: az Európai Parlament hosszú ideje sürgeti egy európai romastratégia kialakítását, és a franciaországi események után ez ősszel újra a napirendre kerülhet. Mint mondta, a fő kérdés az, hogy a romák felzárkózását segítő forrásokat hogyan tudják hatékonyabban elkölteni, és szerinte kétségtelen, hogy “az Európai Uniónak fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a dolgok nem mehetnek tovább úgy, ahogy eddig”.

Franciaország a közelmúltban megszigorította a Romániából és Bulgáriából érkező romákkal kapcsolatos politikáját, július végétől két hét leforgása alatt mintegy 1000 romát hazatelepített. A hazatérő felnőttek egy része 300 eurós segélyt kapott a francia államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik