Belföld

Gömbös Gyula ismét díszpolgár

Visszaállították Gömbös Gyula volt kormányfő díszpolgárságát az orosházi fideszes képviselők - írta az Oroscafe című honlap pénteken.

A pénteki városi közgyűlésre Németh Béla polgármester (Fidesz-MDF) nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely a Gömbös Gyula díszpolgárságát megszüntető 2002-es határozat felülvizsgálatát indítványozta – számolt be az Oroscafe. A volt miniszterelnök 1932-ben kapta meg a díszpolgári címet. 2002-ben a szocialista városvezetés arra hivatkozva bírálta felül a címet, hogy “Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára címre”.

A mostani döntést megelőző fideszes javaslat szerint “nem lehet egyetérteni azzal, ha valakinek a tevékenységét és életútját az adományozást követő 70 év eltelte után felülvizsgálják és a képviselő-testület többségének meggyőződése szerint átértékelik”.

Tiltakozik az MSZP

Tiltakozik az MSZP Gömbös Gyula volt kormányfő “fideszes rehabilitációja” ellen; a szocialisták szerint a szélsőjobboldali ideológia további erősödésének réme fenyeget az országban.

A Békés megyei város polgármestere, Németh Béla (Fidesz-MDF) úgy pontosította az Oroscafe-n megjelenteket, szerinte ugyanis nem adták vissza a város díszpolgári címét Gömbös Gyulának, mert azt korábban el sem vették. Németh Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002-ben az akkor MSZP-s többségű önkormányzat sem vonta vissza a címet, hanem egy minősítéssel élt, amely szerint Gömbös “a díszpolgári cím viselésére méltatlan”, s most az újra kiadandó Orosháza díszpolgárai című könyvből ezt a minősítést vonták vissza.
Erre reagálva az MSZP vasárnapi közleményében azt írta, “szánalmas, hogy Orosháza fideszes vezetője szavakon lovagol, de sajnos azon a tényen jottányit sem változtat, hogy rehabilitálta Gömbös Gyulát”.

Köztudott Gömbös Gyuláról, hogy szimpatizált a német szélsőjobb mozgalmakkal, továbbá Mussolinivel, és létrehozott egy olyan pártot, amely fajvédő nézeteiről volt ismert – olvasható az MSZP kommünikéjében, amelyben hangsúlyozzák: a párt a lehető leghatározottabban tiltakozik Gömbös Gyula “fideszes rehabilitációja ellen, mert a volt miniszterelnök személye nem titkoltan – többek között – a tekintélyuralmi rendszer kiépítésével köthető össze hazánkban”.

Gömbös Gyula 1932. október 1. és 1936. október 6. között volt kormányfő Magyarországon. Miniszterelnökségének idején olyan egyezmények születtek, amelyek segítették a kilábalást a gazdasági válságból, valamint meghirdette a trianoni szerződés békés revízióját. Politikáját, a többi között az olasz mintájú korporációs rendszer bevezetését, később a konzervatív-liberális politikusok és a legális baloldal is támadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik