Belföld

Balázs szerint Orbán akciója öncélú ugrálás

A volt külügyminiszter úgy véli, támadó külpolitikáról beszélni a nemzetközi diplomáciában már-már a kocsmai verekedés szintje.

Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtt nagykövetek előtt arról beszélt, az eddiginél bátrabb, támadóbb, kezdeményezőbb jellegű külpolitikát vár.

Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere a FigyelőNetnek minderre úgy reagált, a bátor és a kezdeményező jelzővel egyetért, a támadó jelző viszont szerinte teljesen indokolatlan. Úgy véli azonban, hogy “amíg egy miniszterelnök az öklét rázza, de nem nevez meg konkrét célpontot, addig az akció nem több öncélú ugrálásnál”, így a volt miniszter nem tart diplomáciai bonyodalomtól. Szerinte hosszú idő után most nincs is igazi ellenfele Magyarországnak. “Fő ellenfeleink globálisak: a terrorizmus, a környezetszennyezés és a világgazdasági válság” – tette hozzá.

Deák András György, a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója a FigyelőNetnek azt mondta, abban igaza lehet Orbánnak, hogy kezdeményező külpolitikára van szükségünk, azonban a probléma a stílussal, a harcos jelleggel van. Szerinte a miniszterelnök hangsúlyozni kívánta, hogy vezetése alatt más stílus dívik majd külpolitikánkban, mint az előző kabinet “nyugatos, diplomatikusabb regnálása idején”.

Deák úgy véli, az önkormányzati választásokra való készülődés idézőjelbe teszi a kormányzat minden megnyilvánulását, szerinte viszont október harmadika után már nem lehet következmények nélkül harcias mondatokat kiabálni a levegőbe.

AJÁNLOTT LINK:

Balázs: Orbán öncélúan ugrál (FigyelőNet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik