Belföld

Putyin: folytatni kell a válságkezelést

Vlagyimir Putyin szerint folytatni kell a válságkezelő intézkedéseket, mert Oroszország még nem hagyta maga mögött a globális gazdasági-pénzügyi válság következményeit.

Az orosz kormányfő egy távol-keleti autópályán újságírók előtt kifejtette: „A világgazdaság egészéhez hasonlóan az orosz gazdaság is csak fokozatosan kerül ki a válságból, és a kilábalás nem lesz gyors, ezért nagyon fontos meghatározni, hogy magunk mögött hagytuk-e már a krízist, vagy még nem, s ennek alapján kell eldönteni számos gyakorlati kérdést” – mondta.

Az utóbbiakra példaként az autóipar támogatása, és vele a roncsprémium kérdését hozta fel, mint amelyről el kell dönteni, hogy szükséges-e még fenntartani, vagy nem.

Putyin emlékeztetett rá, hogy a legtöbb elemző szerint a kilábalás lassú lesz, és kijelentette, hogy maga is így látja. Hozzátette, hogy az országban ugyanaz megy végbe a gazdaságban, mint az egész világon, mert Oroszország a világgazdaság része. „Nehéz megmondani, hogy ez jó vagy rossz, de meggyőződésem szerint több benne a jó, mint a rossz” – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a kormány a válságban kielégítő teljesítményt nyújtott, de nagyobb figyelmet fordíthatott volna a belső piacra orientálódó gazdasági teljesítmény növelésére, számos intézkedést meg lehetett volna hozni gyorsabban, vagy ki lehetett volna dolgozni pontosabban.

Azt mondta, nem lett volna helyes eltekinteni a kézi vezérléstől és mechanizmust kialakítani a válságkezelésre, mert bizonyos dolgokat nem lehet automatizmusokra bízni.

Putyin kijelentette, hogy célnak kell tekinteni, hogy annyit fektessenek a gazdaságba, amennyit a termelő szektor megkeres, ugyanis a külföldön drágán eladott földgáz és kőolaj árát valójában Oroszország nem keresi meg, hanem az afféle égi ajándék. Figyelmeztetett rá: ha a külföldi nyersanyagszükségletre támaszkodik az ország, és a gazdasági szereplők ebbe a szektorba fektetnek be, akkor a konjunktúra kedvezőtlen változása kettős csapást jelent majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik