Belföld

Folytatódhat a munkanélküliség csökkenése

A következő hónapokban tovább folytatódhat a munkanélküliség lassú csökkenése Magyarországon, ugyanakkor a szezonális munkák kifutásával év végére ismét 11 százalékra nőhet az állástalanok aránya - vélekedtek pénteken az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt adatai szerint május-júliusban a munkanélküliségi ráta 11 százalék volt, 0,1 százalékponttal kisebb, mint április-júniusban, miközben a munkanélküliek száma 473,3 ezerről, 467,2 ezerre mérséklődött. A ráta idén január-márciusban volt a legmagasabb, 11,8 százalékos. Február-áprilisban nem változott, majd azóta folyamatosan csökken: március-májusban 11,4-en állt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nem okoztak meglepetést a most közölt adatok. A foglalkoztatottak számának növekedése egyrészt annak köszönhető, hogy az exportra termelő cégek kezdik visszavenni az elbocsátott munkaerőt, másrészt a folyamatban lévő nagyberuházásokhoz – például a kecskeméti Mercedes gyár építéséhez – kapcsolódóan is zajlik a munkaerőfelvétel.

A szakember megjegyezte, hogy idén nyáron a sokszor rendkívüli időjárás miatt a szezonális foglalkoztatási hatások is kisebb mértékben érvényesülnek, mivel kevesebben dolgoztak a mezőgazdaságban.

A következő hónapokban a munkanélküliség további, lassú csökkenésére lehet számítani – 10,6-10,7 százalék lehet a ráta – ám az év vége felé ismét 11 százalékra nőhet szezonális hatások miatt – vélekedett Suppan Gergely. 2010 egészére átlagosan 10,9-11 százalékos munkanélküliségi ráta várható – mondta.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is hasonlóképpen vélekedett: szerinte is folytatódik az állástalanok arányának lassú csökkenése, október-decemberre – a szezonális hatások ellenére is – 10,7 százalék lehet az érték, 2010 egészére pedig átlagosan 11,1 százalékos rátával számolnak.

Az elemző hozzáfűzte, hogy a foglalkoztatottság növekedésének motorja továbbra is az exportorientált feldolgozóipar munkaerő-felvétele lehet.

Lőke András, az MKB Bank elemzője szerint a május-júliusi adat elsősorban szezonális hatásoknak tudható be, így a következő hónapokban még hasonló értéken, vagyis 11 százalék körül maradhat a ráta, majd október-decemberre 11,3-re nőhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik