Belföld

Szocialista adósságot követel a Fideszen Szanyi?

Szanyi Tibor szerint a felelőtlen gazdálkodás miatt adósodott el Budapest V. kerülete. A Belváros adósságállománya 13,4 milliárd forint – ismeri el a kerület fideszes alpolgármestere, ám a hiány felét az előző, szocialista polgármester hozta össze. A fővárosi adóslista másik két dobogósa szocialista vezetésű kerület.

Az V. kerületnek megvan a gazdasági, pénzügyi ereje a törlesztések visszafizetésére, az önkormányzat likviditása kiváló. Az államadósság kezelésének mintájára tervezzük az évben esedékes törlesztések kiváltását kedvezőbb kondíciójú forrásokkal – mondta a FigyelőNetnek Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, reagálva a szocialista Szanyi Tibor megjegyzésére. Szanyi ugyanis azt nehezményezte hétfőn, hogy a Fidesz vezette kerület 14 milliárdos adósságot halmozott fel a felelőtlen gazdálkodás miatt.

Puskás közölte, hogy a kerület adósságállománya valóban 13,4 milliárd forint, amiből 6,6 milliárdot 2002-2006 között Steiner Pál MSZP-s polgármester vett fel. „Az előző ciklusban ebből a pénzből semmi sem épült meg. 2006 óta a Fidesz vezette önkormányzat kizárólag fejlesztésekre fordította a felvett hiteleket (Zrínyi utca, Deák Ferenc utca, Veres Pálné utca, Sas utca, Dorottya utca, Szende Pál utca, Szabadság tér déli része, Főutca program)” – tette hozzá Puskás, aki szerint újabb kölcsönfelvételt egyelőre nem terveznek a városrészben.

A Progresszív Intézet, a közelmúltban készült elemzése szerint a magyar önkormányzatok közül a legnagyobb adósságállománnyal három „fideszes” város rendelkezik. Az első hellyel jelenleg Pécs „büszkélkedhet”, amely, bár a tavalyi évhez képest csökkentette tartozásait, még mindig 31 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt, jócskán megelőzve ezzel a „dobogós” Debrecent (22 milliárd forint) és Szolnokot (20 milliárd forint).

Budapesten más léptékben, de ugyancsak növekedett a kerületek adósságállománya. Itt a 13,4 milliárddal elmaradó V. kerület után a szocialista vezetésű XVIII. kerület áll, a maga 9 milliárd forintos tartozásával, amelyet a sorban a börtönben ülő MSZP-s polgármesterrel rendelkező VII. kerület követett közel 8 milliárd forinttal.

Ez a sorrend egyébként megváltozik, ha az eladósodottságot a lakosságszámra vetítjük. Így ugyanis a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János városát, Hódmezővásárhelyet tehetjük az első helyre (itt 423.526 forintnyi adósság jut egy lakosra), míg az V. kerület foglalja el a második helyet (379.101 forint/fő), Kaposvár pedig (a maga 332.259 forint/fő adatával) a „dobogó” aljára kerül.

A legjobban teljesítő önkormányzatok tekintetben kiemelkedően szerepelt a XIII. kerület, ahol egy lakosra mindössze 1682 forintnyi tartozás jut. De nem sokkal marad le a XIX. kerület sem, hiszen az egy lakosra jutó adósságállomány mindössze 2696 forint. – derül ki a Progresszív Intézet felmérésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik