Belföld

Romák és nők nélkül dübörög a parlament

Az új Országgyűlés képviselői jóval iskolázatlanabbak, mint az előző ciklus nagyjai. Pozitív változás, hogy a korábbiakhoz képest több a nő, igaz, arányaiban az arab világ szintjén állunk. Az MSZP frakció a legtapasztaltabb – derül ki a Policy Solutions elemzéséből.

A Policy Solutions felmérése kiemeli, hogy a 2010 tavaszán felállt Parlament közel fele – 45 százaléka – új képviselőkből áll, akik azonban jóval iskolázatlanabbak a régi képviselőknél. Kétszerannyi a diploma nélküli politikusok aránya az újak között, mint a régieknél. Pozitívum ugyanakkor, hogy a frissen a Parlamentbe került politikusok körében az átlagnál magasabb a nők aránya: minden nyolcadik új képviselő hölgy.

A megújulás legkevésbé a Magyar Szocialista Pártot érintette: a kormánypártok 40 százalékával, és a Jobbik és az LMP 90 százalékával szemben mindössze képviselőinek egytizede újonc.

Az arab világ szintje

Bár a nők aránya magasabb az újonc képviselőknél, összességében a nők képviselete a Magyar Országgyűlésben az arab világgal van egy szinten. Jelenleg mindössze 34 nő ül a Parlamentben, ami még az előző ciklushoz képest is visszaesés – négy évvel ezelőtt 43 nő szerzett mandátumot.
LMP: jobb az arány

LMP: jobb az arány

Az esélyegyenlőség szempontjait a parlamenti frakciók közül az LMP veszi a leginkább komolyan, bár még ott is – kétharmad-egyharmad arányban – többségben vannak a férfiak. A Fideszben és az MSZP-ben egyaránt 8-8 százalék, a KDNP-ben és a Jobbikban pedig 6-6 százalék a nők aránya.

2010-től három roma képviselő ül a Fidesz színeiben a Parlamentben: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, valamint Berényi László és Varga József. A Lehet Más a Politika frakciójában egy roma származású hölgy, Osztolykán Ágnes dolgozik. A szocialisták és a jobbikosok között nincs roma képviselő.

Jobbikosok, diploma nélkül

Az elemzés rámutat arra is, hogy a parlamenti képviselők nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedetten iskolázottnak tekinthetőek: tízből kilenc képviselőnek felsőfokú végzettsége van.

Kismértékű eltérést láthatunk a baloldal-jobboldal törésvonal mentén: az MSZP és az LMP képviselői ugyanis (egy kivétellel) mind rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, míg a jobboldali pártok soraiban összesen több mint harminc képviselőnek csak alap- vagy középfokú végzettsége van.
Gaudi-Nagynak van diplomája

Gaudi-Nagynak van diplomája

A Fidesz néppártos jellegét jól mutatja, hogy alapfokú végzettségű, szakközépiskolát, sőt szakmunkásképzőt végzett képviselők is erősítik sorait. Arányaiban a legkevésbé iskolázott frakció a Jobbiké. A 47 fős képviselőcsoport mintegy egynegyedének nincs felsőfokú végzettsége – bár az alacsony iskolázottságnak a Jobbik esetében a képviselők fiatal átlagéletkora az egyik magyarázó ok.

Sok a hivatásos

Annak ellenére, hogy 2010-ben a parlamenti képviselők közel fele lecserélődött, az új Országgyűlésben továbbra is kiemelkedően magas a hivatásos politikusok száma – azaz az olyan képviselőké, akik pályafutásuk közel egészét politikai állásokban töltötték. A hivatásos politikusok számától alig vannak lemaradva az oktatásból, tudományos pályáról érkezők – minden negyedik képviselő tanárként is dolgozott 2010 előtt.

Érdekesség, hogy míg az MSZP-ben a műszaki pályáról érkezettek vannak jelentősen felülreprezentálva, addig a KDNP-ben a jogászok, az LMP-ben pedig – a párt gyökereit is jól mutatva – a civil szférában tevékenykedők. A Jobbik nagytőkeellenes retorikája ellenére – vagy éppen amiatt – relatíve magas azok száma, akik korábban pénzügyi pályán dolgoztak – írja a Policy Solutions.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik