Belföld

Felállhat a vizsgálóbizottság Sukoró ügyében

A parlament őszi ülésszaka alatt valószínűleg felállhat a sukorói kaszinóberuházást vizsgáló parlamenti bizottság, mivel az MSZP és a Jobbik is támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) kezdeményezését. A vizsgálóbizottság felállításához 78 képviselő aláírására van szükség.

A 16 fős országgyűlési frakcióval rendelkező LMP csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás ügyében. Szabó Zoltán szocialista politikus pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy pártja is támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. A szocialista politikus hozzátette: 2009 nyarán támogatták a Fidesz által kezdeményezett, hasonló célú bizottságot is, de hiába született annak felállításáról parlamenti határozat, a testület nem kezdhette meg munkáját, mert a Fidesz nem delegált tagokat.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: annak érdekében, hogy az igazság kiderüljön, pártja is támogatja a sukorói ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállítását. Hozzátette azonban: a Jobbik az egész Sukoróra tervezett kaszinóberuházás ügyét szeretné feltárni, és, mint kiemelte, szeretnék azt elkerülni, hogy az ügyben az MSZP megpróbálja elterelni a figyelmet az előző kormány felelősségéről.

A Fidesz későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön azt mondta: az ügyben fontos tisztán látni, de a kormány vizsgálódásai „egyelőre eléggé szelektívre” sikerültek. Az LMP levélben kérte a miniszterelnököt, hogy árulja el, korábban miről tárgyalt a befektetővel. Úgy tűnik – jegyezte meg Karátson-, hogy a történet egyik fontos tanúja a miniszterelnök, és a vizsgálóbizottság felállításának egyik eredménye az lehet, hogy kiderül, miről tárgyalt Orbán Viktor a befektetővel. Nagy Anna kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján mondta el, Orbán Viktor januárban pártelnökként volt jelen a sukorói kaszinó-beruházással kapcsolatban folytatott megbeszélésen.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár szerdai közleményében úgy fogalmazott: a miniszterelnök – aki, a magyar nemzetgazdaság fellendítése és a munkahelyteremtés érdekében mindig is fontosnak tartotta külföldi befektetők magyarországi jelenlétét – minden befektetőnek ugyanarra a tényre hívta és hívja fel a figyelmét. „Magyarország újra jogállam, a banánköztársaság korszaka lezárult, Magyarországon a törvényeket mindenkinek – még a legnagyobb befektetőknek is – tiszteletben kell tartania” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik