Belföld

Schmitt Pál félévente járul a kormány elé

Schmitt Pál féléves rendszerességgel ellátogat majd a kormány ülésére; ezt maga a köztársasági elnök jelentette be szerdán, miután Orbán Viktor kormányfő meghívására részt vett a kabinet tanácskozásán, az Országházban. Részese kíván lenni a közös erőfeszítésnek.

Schmitt Pálnak államfőként ez volt az első találkozása a kormánnyal. Mint fogalmazott, úgy próbálja és úgy kívánja ellátni elnöki feladatát, hogy egyfajta interaktív kapcsolatot létesít a hatalmi ágazattal, mindenekelőtt a kormánnyal, valamint a parlamenttel és a bíróságokkal. Meggyőződése ugyanis, hogy csak így tudja ellátni integráló feladatát.
Rendszeres vendég lesz (fotó: MTI)

Rendszeres vendég lesz (fotó: MTI)

Közölte, megállapodtak abban, hogy féléves rendszerességgel eljön majd a kormány ülésére, valamint abban, hogy a miniszterek előtt is nyitva lesz az ajtaja, ha “az ő partikuláris érdekeik, illetve ügyeik ezt így kívánják”.

Aláírt

Az államfő újságírók előtt bejelentette: minden, az Országgyűlés által elfogadott és még államfői aláírásra váró törvényt ellátott kézjegyével. Hozzátette, hogy egyik törvényben sem talált alkotmányossági kifogást.
(Az augusztus 6-án hivatalába lépett köztársasági elnöknek összesen tizenhárom jogszabályt küldött át az Országgyűlés.)

Szoros együttműködés

Schmitt Pál kiemelte, egy-két miniszterrel szorosan együttműködik majd hivatali ideje alatt. Itt említette meg Martonyi János külügyminisztert, akivel, mint mondta, mindig egyeztetni fog külföldi útjai előtt.

Réthelyi Miklóssal, a nemzeti erőforrás miniszterrel a magyar nyelv védelme, a fiatalok mozgásgazdag életmódja, valamint az élethosszig tartó tanulás kérdésében egyeztetnek majd rendszeresen – közölte.

Hozzátette: rajtuk kívül szoros kapcsolatot kíván kialakítani még Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel aki, mint emlékeztetett, a határon túli magyarokért felel.

Részese az erőfeszítésnek

Az államfő úgy fogalmazott: a kormányülésen azt hangsúlyozta, részese kíván lenni annak a közös erőfeszítésnek, amelynek során sikeres európai uniós elnöksége lesz Magyarországnak.
Schmitt Pál közölte, a kormányülésen tájékoztatást adott a Köztársasági Elnöki Hivatal átalakításáról, és bemutatta munkatársait is.

Az emberek embere

Az MSZP annak kapcsán, hogy Schmitt Pál részt vett a szerdai kormányülésen, felhívta az államfő figyelmét arra: köztársasági elnökként független személyként képviselje az országot.

“A mai kormányülésen részt vesz Schmitt Pál, márpedig ilyet egyetlen elődje sem mert megtenni, mert ezzel a lépéssel kétségessé tette volna az intézmény kormánytól való függetlenségét. Azonban úgy tűnik, ez az emberek emberét nem érdekli, csak a kötelesség, amivel Orbán Viktornak tartozik” – olvasható Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik