Belföld

Elítélt olasz terroristával volt Vona a Magyar Szigeten

Az olasz EP-képviselő korábban egy olyan szervezet tagja volt, amely 33 embert ölt meg.

Terrorszervezethez való tartozás miatt ítélték el azt az olasz újfasiszta EP-képviselőt, aki a Jobbik elnökével tartott fórumot a Magyar Szigeten. Roberto Fiore azt mondta, bátorítja a rendezvényen látott sok harcias fiatal. A Forza Nuova (Új Erő) nevű olasz párt vezetője szerint Magyarország jelenleg vezető szerepet tölt be a hasonló jellegű európai mozgalmak között.

„Úgy gondolom, hogy ma a magyarok méltóak arra, hogy vezetőknek nevezzük őket, európai vezető népnek. Nemcsak a történelem miatt, hanem azért is, mert egy nagyon harcias arcot mutattok, és azért, mert nagyon sok fiatal van köztetek” – mondta Fiore.

Szerinte közös nyelv az antikommunizmus, közös ellenség a kapitalizmus, az iszlám, a bevándorlók, valamint a „cionizmus mételye, amit nem fogadhatunk el, mint egy Európában megvalósuló vezető politikai irányzatot”.

Fiorét 1985-ben elítélték, mert tagja volt a Nuclei Armati Rivoluzionari (Fegyveres Forradalmi Sejt) nevű terrorszervezetnek, amely 33 gyilkosságot követett el, és többek között Francesco Cossiga akkori olasz államelnök megölését tervezte.

A Magyar Szigeten egyébként idén több olyan súlyos atrocitás történt, amellyel a Jobbik által támogatott rendezvény felkerült több nyugati hírportálra, a francia állami rádió tudósítója pedig arra figyelmeztetett, hogy Magyarországon megnőtt a félkatonai szervezetek befolyása.

„Egyenruhás miliciák menetelnek az utcákon, fasiszta jelszavakkal. A Jobbik által támogatott rendezvényen zsidókról tartott előadásokon olyan kijelentések hangzottak el, amelyek minden európai országban bűncselekménynek számítanak” – jellemezte a magyarországi állapotokat Florence La Bruyere, a Radio France budapesti tudósítója.

A Forza Nuova és a magyar radikálisok kapcsolata egyébként olyan szoros, hogy idén egy betiltott milánói tüntetésen a görög és a spanyol “testvérpártok” mellett a fő szónok Toroczkai László és Roberto Fiore volt.

A Jobbik országos elnöksége hétfőn foglalkozott a Magyar Szigeten történtekkel, de nem tartotta szükségesnek, hogy állást foglaljon az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik