Belföld

Jobboldali jelölt az MSZP csodafegyvere

Jobboldali jelöltet indít az MSZP Komáromban a polgármesteri posztért – értesült a FigyelőNet. A szocialistáknak azért kellett új ember után nézniük, mert a várost 11 éve irányító polgármester, Zatykó János nem vállal több ciklust.

Nagy Zoltán, az MSZP komáromi elnöke szerint az általuk támogatott, de független jelöltként induló Márkos Attila világnézete alapján „valóban jobboldali”, de lokálpatrióta tettei inkább baloldali gondolkodásra utalnak. „Ha a megszokott felállással indulnánk az önkormányzati választásokon, akkor az MSZP logóval és az 50-60 éves jelöltekkel nem sok babér teremne” – ismerte el önkritikusan a helyi szocialista elnök.

Kérdésünkre, hogy az MSZP országos vezetése mit szólt a jobboldalhoz kötődő jelöltjükhöz, Nagy azt mondta, hogy csak informálisan egyeztettek az ügyben, ám nem okozott gondot, mert más városokban is ezt az utat követik a szocialisták. „Ismerve az MSZP támogatottságát, mérlegelni kellett, hogy feltett kézzel a biztos bukást választjuk, vagy újítunk, és esélyt adunk magunknak” – jegyezte meg Nagy.

Eltelt négy év

A komáromi MSZP pedig abban a Márkos Attilában látja az esélyt, aki az elmúlt két önkormányzati választáson függetlenként indult el a későbbi győztes Zatykó Jánossal szemben. „Négy éve még a Fidesz akart támogatni, de nem fogadtam el, hogy cserébe egy biankó papírt írjak nekik alá” – mondta lapunknak Márkos, akinek neve helyben egybeforrt az általa vezetett Magyar Lovas Színházzal.

A színháztulajdonos gyorsan leszögezte, hogy ő nem szocialista jelölt, hanem független, aki senkinek a támogatását nem utasítja el, csak a Fideszét, mert a kormánypárt „pártirányítást akar Komáromban”.

Komárom van, nemzet van

Márkos önmagát városi, lokálpatrióta, magyar embernek írja le, szerinte nem a pártok számítanak, hanem csak „Komárom van, nemzet van”. Lovas színházában egyébként Benkő László, Pintér Tibor vagy Détár Enikő és a lovak mellett szerepet kapott Lezsák Sándor fia, Demszky Gábor felesége éppúgy, mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkáraként dolgozó Völner Pál lánya is.

A szocialista támogatottságú, független jelölt úgy látja, hogy „most érkezett el az az idő, hogy a választók emberekre fognak szavazni, nem pártokra”. Talán ez lehet az oka, hogy elképzelései szerint a polgármesterjelölti plakátjain nem szerepel majd az MSZP szegfűs logója, azokon a plakátokon viszont – amelyeken az önkormányzati képviselőségért kampányol – megjelenik a támogató párt.

Sacra Corona

Hogy a komáromi szavazók mennyire képesek külön kezelni a kétféle plakátot, ha ugyanazt a jelöltet ábrázolják, az majd október harmadikán kiderül. Arra azonban már most választ kaptunk, hogy az MSZP által támogatott jelölt miért tagja az egyik közösségi portálon a Nagy-Magyarország feltámadását követelő Magyar Nemzet Feltámadása nevű klubnak vagy a Sacra Corona egyesülésnek. Márkos szerint a klubok bejelölésére csupán azért kerülhetett sor, mert így az általa vezetett Lovas Színház is reklámot kap.

A jelöltet egyébként azzal is támadták, hogy tagja a Nemzeti Lovas Őrségnek, ám Márkos ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a szervezetnek nincs köze a Magyar Gárdához vagy a politikához, a Lovas Őrség ugyanis a bíróságon bejegyzett testület, mely egyfajta lovas polgárőrségként segíti a rendőrök munkáját, immár öt éve. A tagoknak joguk van egyenruhát hordani és katonai rangjelzéseket viselni.

Úgy tudjuk, a Fidesz a város országgyűlési képviselőjét, Molnár Attilát indítja a megmérettetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik