Belföld

Megsemmisítették a GPS tendert

Miután a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat a GPS berendezésekre és a kapcsolódó eszközökre kiírt közbeszerzésben nem a kért paramétereket, hanem az eszközök típusait adta meg, megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az ajánlattételi felhívást.

Június 21-én tették közzé a felhívást, amelyben 18, különféle funkciójú és típusú helymeghatározó készülék, valamint ezekhez szükséges kiegészítő berendezések szerepeltek. Valamennyinél azt közölte az ajánlatkérő, hogy a megjelölt konkrét eszközzel azonos értékű, más eszköz is megajánlható.

A Leica Geosystems Hungary Kft. megkérdezte az ajánlatkérőtől, hogy mit ért a felsorolt eszközök típusával egyenértékű más eszközök alatt, mivel sok paraméter alapján lehet összevetni azokat. A válasz az volt, hogy a megjelölt eszközök műszaki paramétereivel azonos, vagy azoktól jobb eszközöket fogad el.

A potenciális ajánlattevő ezt kevés információnak tartotta ezért a KDB-hez fordult. Azzal érvelt, hogy egy eszköznek nem a típusát, hanem a konkrét műszaki paramétereit – pontosság, sebesség, akkumulátor üzemideje és egyebek – kell megadnia az ajánlatkérőnek.

A KDB egyet értett ezzel, sőt a kiegészítő berendezéseket külön kiemelte. Ezeknél az volt a feltétel, hogy illeszkedjenek a megadott típusú, meglévő mérőállomáshoz, de ennek a műszaki jellemzőit sem adta meg az ajánlatkérő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik