Belföld

Vagy Schmitt, vagy az MSZP fordul az Alkotmánybírósághoz

Az MSZP nem ünneplést, hanem tisztességes munkát vár az új köztársasági elnöktől. Azt várja, hogy ne pártja, hanem egész nemzete érdekében cselekedjen és ne írja alá a Fidesz demokráciaromboló törvényeit – írják közleményükben.

„Eddig az történt, amit az MSZP előre jelzett. A Fidesz bevárta Schmitt Pált a Sándor-palotában azért, hogy Sólyom László helyett Orbán Viktor hű embere írhassa alá a Parlamentben még lázas sietséggel, minden egyeztetés nélkül elfogadott törvényeket.” A médiatörvény is ezek közé tartozik, amiről a közlemény úgy fogalmaz, hogy a közszolgálati televíziókat és rádiót kormányszócsővé teszi, Orbán Viktor embereit pedig kilenc évre bebetonozza a médiahatóságba.

E demokráciaromboló törvényeket a gyorsított eljárásban való elfogadás után két hétre a házelnök fiókjában „felejtették”, majd miután Sólyom László és szakemberei eltávolításával „akadálymentesítették” a Sándor-palotát, a mai napon elküldték az új köztársasági elnöknek. – írják.

Az MSZP azt várja Schmitt Páltól, hogy ne asszisztáljon ehhez a cinikus játszmához. Ezért a frakció levelet intézett az új köztársasági elnökhöz. A levélben rávilágít az új médiatörvény alkotmányos elveket sértő pontjaira, amelyek ellen már több hazai és nemzetközi szervezet is tiltakozott.

A szocialista frakció arra kéri Schmitt Pált, hogy alkotmányos jogkörével élve forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollért. Köztársaságunk elnöke ezzel jóváteheti azt a kínos elszólását, amelyből kiderült, fogalma sem volt, hogy az általa vezetett Országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége Sólyom László figyelmeztetése ellenére kétszer is megszavazta a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsáthatóságáról szóló törvényt – fogalmaznak a közleményben.

„Amennyiben Schmitt Pál Orbán Viktor engedelmes eszközeként cselekedve mégis útjára engedi a demokráciaromboló törvényeket, az MSZP maga fordul az Alkotmánybírósághoz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik