Belföld

Schmitt Pál elfoglalta a Sándor-palotát

Az új köztársasági elnök szerint az elnöki feladathoz az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Schmitt Pál hivatalba lépési ünnepségén, a Sándor-palota udvarában, úgy fogalmazott: Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek. Köszönet illeti őket, hiszen – mint mondta – ők az elnöki szerepből méltóságot formáltak. Hangsúlyozta: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széles körű felhatalmazásból született, amely a húszesztendős demokráciánkban egyedülálló.

Magyar nyelv, Szent Korona és a sport

Egyensúly, mint mondottam, és nem ellensúly az a szerep, amelyet be kívánok tölteni – fogalmazott Schmitt. Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző alaptörvénye és törvényei legyenek az országnak. Közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának. Javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre való utalást és a Szent Koronát.

Aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni – hangsúlyozta beszédében Schmitt Pál a hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségen.

Mint olimpiai bajnok megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Hozzátette: elnöki vállalásai között lesz az is, hogy kiáll a pedagógusi életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett. El fogjuk érni, hogy minden ember számára felemelő érzés lesz magyarnak lenni – fogalmazott.

Sátorban tartották

A ceremónia helyszíne – a viharos időjárásra való tekintettel – a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarában felállított sátorba.

Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Mádl Ferenc és Boross Péter volt köztársasági elnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérte figyelemmel a ceremóniát. Meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik