Belföld

Az MSZP elvárásai Schmitt Páltól

Kovács László, az MSZP alelnöke Schmitt Páltól sem vár mást, mint elődeitől, vagyis: eredményesen töltse be alkotmányos szerepét, erősítse a nemzet egységét és őrködjön az állam demokratikus működése felett.

Ennek érdekében azt várják, hogy ha szükséges, ennek érdekében legyen ellensúlya a Parlamentben kétharmados többséggel rendelkező kormánynak. „Legyen számára figyelmeztető, ha három nagyon különböző ellenzéki párt egyformán szavaz egy-egy törvényjavaslat elfogadásánál.”

Hivatalánál fogva fontos szerepet kell játszania Magyarország nemzetközi megítélésének javításában – írja Kovács László – és az ország nemzetközi kapcsolatainak erősítésében. Különös figyelmet kell fordítania Magyarország és a szomszédos országok viszonyára. E cél érdekében vesse latba diplomáciai tapasztalatait és azokat a készségeit, amelyek annak idején sikeressé tették nagyköveti működését.

Kovács saját magának feltett kérdésére, hogy miért maradt távol Scmitt Pál beiktatási ünnepségétől, azt veti a rendezők szemére, hogy nem állt szándékukban meghívni a Magyar Szocialista Pártot. „Csak a sajtó kitartó érdeklődése miatt, az utolsó pillanatban változtatták meg szándékukat.” – írja. A meghívót ugyanis későn kapták meg. „Önmagában azonban nem a késés, hanem a mögötte húzódó nyilvánvaló szándék miatt maradtunk távol.” Az ünnepségről való távolmaradása miatt sajnálatát fejezi ki a párt nevében, és az elkésett meghívóra reflektálva azt írja: „Bízunk abban, hogy köztárasági elnök úr alkotmányos szerepéből adódóan megfelelő figyelmet fog fordítani az ellenzéki pártokra, köztük a Magyar Szocialista Pártra”.

Egy korábbi közleményében az MSZP azt kérte Schmitt Páltól, hogy ne asszisztáljon ahhoz a „cinikus játszmához”, amelyben többek között a médiát és a hírközlést szabályozó törvényeket úgy hozzák meg, hogy a közszolgálati médiában megszűnjön az objektivitás és kiegyensúlyozottság. A Parlament által elfogadott módosítását előzetes véleményt kérve küldje meg az Alkotmánybíróságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik