Belföld

Szupercella Magyarország felett

Az észak-alföldi régióra két óra után kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

A riasztást az indokolja, hogy az Alföld középső és északi részén heves zivatarok várhatók, és a széllökések elérhetik az óránkénti 90 kilométeres sebességet, valamint nagyobb méretű jég is hullhat.

Pénteken elsősorban a Dunától keletre, az alföldi és észak-magyarországi régióban várnak többfelé intenzív zivatarokat, ezekhez heves esőzés, erős széllökések és jégeső társul.

Az ország többi részén – a nyugat-dunántúli régió kivételével – narancssárga riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken is várhatók heves zivatarok, de a nagyobb kockázat jelenleg az észak-alföldi területen van.

Az OMSZ honlapján látható, péntek éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint várhatóan a dél-alföldi régióra is kikerül a legmagasabb szintű riasztás a heves zivatarok miatt.

Pénteken reggel és délelőtt a Dunántúl északi és keleti részén, majd Közép-Magyarországon dúltak heves zivatarok.

>>” alt=”Még több kép >>>” border=”0″>

Még több kép >>>

Budapesten és Pest megyében több helyen okozott gondot villámcsapás, valamint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső.
A heves zivatarok a szomszédos országokban is munkát adtak a tűzoltóknak.

Korábban Fodor Zoltán, az OMSZ munkatársa elmondta: nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakul ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/óra erősségű széllel. A Balatonnál az egyik széljelző automata rendszer péntek reggel 99 km/óra erősségű szelet regisztrált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik