Belföld

Nincs magyarázat az alsóörsi ámokfutásra

Továbbra sem lehet tudni, miért kellett meghalnia egy éppen szolgálatban lévő rendőrnek és egy 21 éves főiskolásnak szerda hajnalban Alsóörsön. A rendőrség nem kommentálja a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek többsége arról szól, hogy a gyilkos és az éppen intézkedő rendőr ismerték egymást.

A feltételezett tettes holttestét egy svájci rendszámú fekete Skoda mellett találták meg szerdán a kora délutáni órákban, néhány kilométerre a lövöldözés helyszínétől. A kocsi tulajdonosa öngyilkos lett. Az autóban több lőfegyver is volt, köztük olyan is, amely számításba jöhet a bűncselekmény elkövetésének eszközeként.

A gyilkos autója

A gyilkos autója

A Népszabadságnak nyilatkozó szakértő szerint az elkövető fegyverszállító volt, és pánikba esett, amikor meglátta a járőrt, és ezért nyitott tüzet.

Az ő verziója szerint az illegális fegyverarzenál elégséges magyarázata lehet a gyilkosságra. A feltételezett gyilkos holttestén egyébként golyóálló mellény és csuklya volt.

Ismerhette a gyilkos a lelőtt rendőrt

A nyomozók azt is vizsgálják, hogy féltékenység vagy más magánéleti probléma állhatott-e a gyilkosság hátterében. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó helybéliek azt rebesgetik, “nőügy” miatt lőtték le a helyszínelőt. Az eddig kihallgatott hozzátartozók és barátok azonban nem tudtak arról, hogy a fiatal rendőrnek bármilyen nővel kapcsolata lett volna.

A 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester a szüleivel élt, családja nem volt.

Ezen verzió szerint a gyilkosnak minden bizonnyal ismernie kellett áldozatának szokásait, beosztását, mint például azt, hogy többször igazoltatott már a 71-es főút menti leállósávban.

Azt azonban egyelőre még a rendőrök sem értik, hogy ha így van, miért éppen akkor nyitott tüzet, amikor igazoltatott, hiszen ugyanezt megtehette volna ártatlan, az ügyben nem érintett áldozatok nélkül is.

Az ámokfutás két áldozata

Az ámokfutás két áldozata

Egy másik feltételezés az atv.hu-n látott napvilágot. Az oldal az áldozatot és a tettest is jól ismerő, helybeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a rendőr főtörzsőrmesterrel egy Bálint nevű férfi végzett, aki a történtek után nem sokkal öngyilkos lett. Az ATV szerint a férfi féltékenység miatt lőtte le előbb a rendőrt, majd pedig saját magát. A rendőrség nem kommentálta ezt a feltételezést.

Nemcsak az indíték nem bizonyos, de az sem, hogy a lövéseket az elkövető az autóban ülve vagy abból kiszállva adta-e le. A Magyar Nemzet azt írja, az elkövető 30 méterről nyitott tüzet, és nem az autóból, hanem egy fa mellől lőtt: a harmadik sorozatot pedig még közelebbről adta le. Ha viszont az autóból lőtt és egyedül volt, hogyan tudott egyszerre vezetni és pontosan célozni?

Tarjányi Péter, rendőrségi szakértő a Klubrádió Reggeli Gyors című adásában azt mondta, a magányos elkövető szisztémát nem tartja valószínűnek, a hajtóvadászatnak nincs vége, az elkövető feltételezett tettestársait is keresi a rendőrség.

A gyilkosság helyszíne

A gyilkosság helyszíne

Mint arról már beszámoltunk, a 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester egy rendészeti szakközépiskolás tanulóval látott el közúti ellenőrző feladatot Alsóörsön. Kedd éjfél után rutinigazoltatás céljából állítottak meg egy Ford Fiestát, amelyben öten utaztak. Az ellenőrzéskor eddig ismeretlen helyről, feltételezések szerint egy másik autóból több lövést adtak le a rendőrre.

A főtörzsőrmester azonnal meghalt, esélye sem volt arra, hogy a fegyverét használja. A mellette álló rendészeti szakközépiskolás nem sérült meg.

A Ford hátsó ülésén utazó 21 éves N. Ádámot halálos lövés érte, a mellette ülő 25 éves Sz. J. L.-t súlyos lőtt sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba. A férfit megműtötték, állapota stabil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik