Belföld

Készülőben az új közfoglalkoztatási rendszer

A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan közfoglalkoztatási rendszer kialakításán dolgozik, amely egyszerre segít a munkanélkülieken, a vállalkozásokon, gyorsítja a lemaradt térségek és hátrányos helyzetű emberek felzárkózását, és értékteremtő módon gyarapítja a nemzeti vagyont.

A minisztérium tájékoztatása szerint rövidesen egy újabb közmunkaprogram is indul az árvízi károk felszámolása érdekében. Több mint 300 lakhatatlanná vált házat kell elbontani, és újakat építeni. Ehhez a munkához Borsod megyében a kormány célzott közmunkaprogrammal nyújt segítséget. Ezer ember 2 hónapig dolgozhat ezeken a munkákon az önkormányzatok irányításával. Ha a károsult maga is munkanélküli, akkor dolgoznia kell ebben a programban.

A már futó közmunkaprogramok nem alakulnak át, hiszen azok feltételrendszeréről, az elvégzendő feladatokról, a foglalkoztatottak létszámról támogatási szerződések vannak érvényben a programok végéig. A most dolgozó mintegy nyolcezer közmunkás tehát augusztus, illetve október végéig folytatja a tervezett munkát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium át kívánja alakítani a közfoglalkoztatás teljes rendszerét, és csak az értékteremtő munkát támogatja. Ennek az elvnek valamennyi foglalkoztató esetében érvényesülnie kell, legyen az akár önkormányzat akár állami vagyont kezelő részvénytársaság, akár egy kis, vagy közepes vállalkozás, amely munkanélkülit kíván foglalkoztatni.
El akarják érni azt is, hogy a közfoglalkoztatás ne meglévő munkahelyeket szüntessen meg központi forrásból, hanem új álláshelyeket hozzon létre.

Fontos eleme az átalakításnak, hogy automatikusan nem jár majd támogatás senkinek. Nem lesznek „felülről nyitott” kasszák.

Jelenleg nincs több rendelkezésre álló forrás, az árvizes területeken indított kárenyhítő és a hamarosan induló újjáépítő programra maradványforrásokat használtak fel, hiszen ezeken a területeken mindenképpen segíteni kellett.

A tárca a tájékoztatás szerint az ”Út a Munkához” program keretében megvalósuló foglalkoztatást is hasznosabbá kívánja tenni ott, ahol ezt az önkormányzatok is akarják. Már tárgyaltak az erdőgazdaságok, a közútkezelők, a vasút és a vízügyesek vezetőivel, szakembereivel és rövidesen összegzik az eredményeket, hogy ezek a cégek hány ember hasznos foglalkoztatását tudnák vállalni az év hátralévő részében.

A 2011-es közfoglalkoztatási rendszernek fontos eleme lesz az állami infrastruktúra megőrzése és az állami vagyon gyarapítása.
Emellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős, illetékes államtitkárságával együttműködve mérlegelik egy, a romák, és a nyomorban élők számára elérhető foglalkoztatási és képzési programok indításának a lehetőségét is.

Átfogó ár- és belvízmegelőző közmunkaprogramokat is terveznek a vidékfejlesztési tárcával együttműködve, és munkanélküliekkel gondoskodnak az állami erdővagyon megóvásáról, gyarapításáról. „Ott lesznek a közmunkások az utak és a vasutak mentén, valamint a nemzeti parkokban is”.

A közfoglalkoztatást úgy kívánják átalakítani, hogy javítják a vállalkozók esélyeit, mivel úgy vélik: nem igazságos az rendszer, amelyikben ugyanazt a munkanélkülit csak 28.500 forint támogatással alkalmazhatja a vállalkozó, miközben az önkormányzat 85.000 forintot kaphat a foglalkoztatásáért. A tárca ezért növeli majd a munkanélküliekkel létszámot bővítő vállalkozások támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik