Belföld

Felvételi követelmény: a lehetetlen

Az ELTE már kezdeményezte a hibás szabályozás felülvizsgálatát a szaktárcánál.

Magyarországon portugálból nem lehet általános nyelvvizsgát tenni, mégis ez az előírás az ELTE olasztanár–portugáltanár mesterszakára – írja a Népszabadság. Így hiába volt a felvételi pontszáma elég a bejutáshoz, nem vettek fel egy jelentkezőt, aki hiába fellebbezett.

A lap egyetlen felvételizőt szólaltatott meg, de az abszurd logika alapján, gyakorlatilag senkit sem vehettek fel erre a képzésre, hiszen Magyarországon nem akkreditált az általános portugál nyelvvizsga (csak a közgazdasági szaknyelvi), amit az egyetem követel.

A jelentkező a ponthúzás másnapján fölhívta az ELTE-t, ahol közölték: a kérvény ellenére sem engedélyezik a felvételét, mert a “bemeneti követelményeket jogszabály írja elő”. Erre egyébként a szóbeli felvételin még nem figyelmeztették.

Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese szerint egy 2006-os OM-rendelet írja elő a fenti követelményeket, így az egyetemnek nincs módja méltányosságot gyakorolni. Az egyetem már kezdeményezte a hibás szabályozás felülvizsgálatát a szaktárcánál.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár azt mondta: az Oktatási Hivatalnál kell jogorvoslatot kérnie a hallgatónak, és engedélyezni fogják, hogy egy másik nyelvvizsgával kiváltsa a portugált. A későbbiekben pedig áttekintik majd a jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik