Belföld

Több idős rászorulót tartana otthon a kormány

24.hu
24.hu

2010. 08. 03. 14:02

A kormány szerint az illegális otthonok lakóiról gondoskodni kell az önkormányzatoknak.

A szociális helyettes államtitkár szerint az illegális szociális intézmények nem kapnak állami támogatást, ezért sok pénzt kérnek, és alig adnak valamit. Nem fizetnek közüzemi számlát, tartoznak az élelmiszert szállító cégeknek – általában így buknak le.

Akármilyen megtévesztő nevet használnak azonban, nem bújhatnak ki az ellenőrzés, a bírság, a bezárás alól, ha nincs engedélyük szociális otthon működtetésére – mondta Nyitrai Imre. Azt ő is elismerte, hogy az engedély nélküli szociális otthonok nehezen tetten érhetők.

A helyettes államtitkár azt ígérte, az illegális otthonokban élők a bezárás után sem maradnak ellátatlanul. Az adott település és a megyei önkormányzatok számára ellátási kötelezettséget ír elő a jogszabály, és a civil, illetve egyházi szervezetek is felajánlották segítségüket.

Jelenleg több ezren várnak arra, hogy bekerüljenek szociális otthonba. A kormány bővítené a pszichiátriai és fogyatékossággal élő emberek gondozását ellátó intézményeket, amire több mint tízmilliárd forint uniós pénz is lesz a következő években.

A kabinet emellett az otthoni szolgáltatásokat is gyarapítaná – mondta el Nyitrai Imre. „Azért, mert valaki nem tud főzni magának naponta, és nem tud meleg ételhez jutni, nem az a megoldás, hogy idősek otthonába kerüljön.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.