Belföld

Schöpflin: március 15-re lehet új alkotmány

Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő szerint március 15-ére el lehetne készíteni az új alkotmányt - írja a Magyar Hírlap.

Olyan új alkotmányt szeretne látni Schöpflin György, amely az eddigieknél nagyobb beleszólást szavatol az állampolgárok számára a döntéshozatalba. Az alaptörvény előkészítésére felkért tanácsadói testület tagja erről a Magyar Hírlapnak nyilatkozott.

A lap hétfői számában megjelent interjú szerint a jövő év március 15-ére el lehetne készíteni az új alkotmányt, amelyből Schöpflin kivenné a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét. Emellett szűkítené a népszavazások lehetőségét, növelné a parlament ellenőrző szerepét.

A képviselő szerint ha már egyszer csökkentjük az Országgyűlés létszámát, akkor nincs szükség arra, hogy a törvényhozást visszaduzzasszuk egy második kamarával – közölte a lap.
A képviselőnek tetszik a szintén fideszes európai parlamenti képviselő, Szájer József azon gondolata, hogy az alaptörvény a Himnusz első sorával kezdődjön, és szükségesnek tartja, hogy a preambulumban jelképként a Szent Korona is szerepeljen – írta a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik